Fudbal

Mario Ivanković, trener u stručnom štabu Zrinjskog: Koštao nas odlazak Bilbije i Todorovića

Mario Ivanković, trener u stručnom štabu Zrinjskog: Koštao nas odlazak Bilbije i Todorovića
Foto: N.N. | Mario Ivanković, trener u stručnom štabu Zrinjskog: Koštao nas odlazak Bilbije i Todorovića

Nismo imali adekvatne zamjene za Nemanju Bilbiju i Ognjena Todorovića i to nas je uveliko sputalo u borbi za titulu, rekao je Mario Ivanković, trener u stručnom štabu Zrinjskog, analizirajući sve izvjesniji oproštaj od šampionske titule u BH Telecom Premijer ligi BiH.

Trogodišnju dominaciju i šampionsku seriju "plemića" prekinuo je Fudbalski klub Sarajevo, koji dva kola prije kraja sezone na liderskoj poziciji ima šest bodova prednosti. Mostarci, koji u narednom kolu dočekuju Tuzla siti i u zadnjem u Ugljeviku gostuju Zvijezdi 09, poručuju da bijelu zastavu još nisu i neće istaći sve dok postoji matematička šansa. Ako Sarajevo već narednog vikenda ovjeri titulu, Zrinjski takođe neće biti bez motiva u zadnjem kolu.

"Nije isto završiti sa jednakim brojem bodova kao Sarajevo, sa tri manje, šest ili devet... Mi smo klub sa renomeom i nećemo sebi dozvoliti da neslavno završimo sezonu bez obzira na to hoćemo li imati šanse da odbranimo titulu ili ne. Ako ništa drugo, zadnja dva kola iskoristićemo za selekciju ekipe za narednu sezonu, te dati priliku i nekim nogometašima sa nešto manju minutažu", rekao je Ivanković.

Sarajevo titulu ima priliku ovjeriti narednog vikenda kada dočekuje Zvijezdu 09, koja je već osigurala opstanak i najavljuje dolazak na "Koševo" sa podmlađenim timom. U zadnjem kolu četa trenera Husrefa Musemića gostovaće kod već otpisanog GOŠK-a.

"Sve dok postoje teoretske šanse, red je igrati i vjerovati. Naravno, svjesni smo da naredni protivnici Sarajeva teško ih mogu ugroziti. Sarajevo ima kontinutet dobrih partija, kvalitetnu momčad, teško je očekivati da će sebi dozvoliti da sve prospu, ali nikad se ne zna", dodaje Ivanković.

Za razliku od prethodnih, kada je imao kontinuitet dobrih partija, Zrinjski je ove sezone igrao toplo - hladno. Nekoliko turbulencija u klubu, uključujući odlazak trenera Blaža Sliškovića, pa ponovni povratak nakon smjene Ante Miše, u velikoj mjeri uticali su na konačan rasplet. Ipak, odlazak dva ključna igrača u zimskom prelaznom roku Ivanković smatra prevagom.

"U samom početku sezone stvari nisu krenule kako treba. Imali smo promjenu trenera. Nakon povratka Sliškovića izvukli smo najbolje iz prve polusezone. Onda smo u zimskoj pauzi ostali bez Ognjena Todorovića i Nemanje Bilbije, koji je sve donedavno bio najbolji strijelac lige. Za njih dvojicu nismo našli adekvatne zamjene. Na posudbi imamo Stanišu Mandića, koji pritom nije pravi špic igrač. Sa druge strane imamo trojcu napadača koji nisu dali nijedan gol ovog porljeća. Imali smo evidentnu krizu u napadačkoj liniji", smatra Ivanković.

Završili se sezona bez velike senzacije, Mostarci će nakon tri godine igranja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ovog ljeta svoj evropski put graditi u Ligi Evrope.

"U prvom pretkolu bićemo nositelji i imamo obavezu da prođemo dalje. Sve će zavisti od žrijeba, ali vrijeme je da jedan bh. klub konačno napravi iskorak. Učinićemo sve da to budemo mi. Problem je što nama svima u BiH nedostaje iskustva i igranja velikih utakmica. Zrinjski je prije nekoliko godina bio na pragu podviga protiv Maribora. Tada nam je sreća okrenula leđa, pa neka nam se sada vrati", zaključio je Ivanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije