Fudbal

Pratite nas na Google news

"Plavima" vjetar u leđa iz Banjaluke

"Plavima" vjetar u leđa iz Banjaluke
Foto: N.N. | "Plavima" vjetar u leđa iz Banjaluke
Vladimir Grbić

Čelsijeva porodica brojna je širom svijeta i na svakom kontinentu postoje klubovi navijača kojima srce kuca samo za "plavce" iz Londona. Bogatoj porodici nedavno se priključila i BiH, koja je zahvaljujući najzagriženijim navijačima dobila i prvi zvanični navijački klub posvećen Čelsiju.

Čelsi je već godinama ne samo jedan od najboljih klubova u Engleskoj, nego i u svijetu i sasvim je jasno da iz dana u dan imaju sve veću armiju navijača. Veliki je broj i onih u BiH kojima srce kuca samo za tu plavu londonsku boju i kada postoji takva ljubav ona često ne zna za granice. Navijački klubovi postoje ne samo u Velikoj Britaniji, nego i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Australiji, Brazilu, Kini, Gani, Indiji, SAD, Kanadi...

Fudbalski zaljubljenici, a prije svega vatreni navijači Čelsija Nikola Ždero, Dušan Vržina, Aleksandar Šiljak i Alem Spahić odlučili su da naprave navijački klub i pod jedan krov stave sve bh. navijače trofejnog kluba.

"Ideja je postojala godinama, ali smo se ove godine odlučili da pokrenemo priču zato što smo osjetili da je klub na svježem startu. Već godinama unazad pratimo Čelsi i lako smo se dogovorili da se upustimo u ovaj projekat i svjesni smo da moramo da mu se posvetimo dosta ozbiljno kako bismo uspjeli u tome", rekao je Ždero.

Banjaluka je sjedište ovog navijačkog kluba, a da u BiH imaju veliku armiju navijača prepoznali su i u samom londonskom kluba, koji im je vrlo brzo dodijelio status oficijalne navijačke grupe. Društvene mreže su sjajan način da se na jednom mjestu sakupe ljudi sa zajedničkim interesovanjem, a koji su ujedno kilometrima daleko jedni od drugih. Pokrenuli su grupu na Facebooku koja sada, oko tri mjeseca kasnije, broji više od 1.500 članova i iz dana u dan ta cifra je sve veća.

Prvo zajedničko druženje u gradu na Vrbasu imali su u nedjelju (11. avgust), kada su zajedno gledali derbi protiv Mančester junajteda na startu Premijer lige. Iako rezultat nije bio nimalo zadovoljavajući (0:4), fanovi "plavaca" su pokazali kako se bodri klub i kada ne ide sve po planu.

O koliko ozbiljnom projektu se radi govori i to da je "Chelsea Bosnia & Herzegovina Supporters Club" tokom pripema vodio dva najsrećnija člana na utakmicu sa Salcburgom u Austriju. Osim ulaznica, dobitnici nisu morali da brinu ni o prevozu, a tamo im je svima domaćin bio Čelsijev navijački klub iz Austrije. Odlazak na utakmice će biti jedan od ciljeva navijačke grupe i u narednom periodu.

"Članarinu nećemo praviti na početku ove sezone, možda na polusezoni, jer prvo moramo da registrujemo udruženje u domaći registar kao nevladinu organizaciju, te moramo da napravimo statut da bi sve bilo legalno i da bismo mogli da pravimo članske karte i primamo uplate. Trenutni cilj nam je da rastemo kao zajednica, organizujemo druženja i okupljanja i kad nam se ukaže prilika, kao ova protiv Salcburga, da idemo da gledamo Čelsi uživo", zaključio je Ždero.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije