Fudbal

Sarajevo i Zrinjski dobijaju potencijalne rivale u plej-ofu Lige Evrope

Sarajevo i Zrinjski dobijaju potencijalne rivale u plej-ofu Lige Evrope
Foto: N.N. | Sarajevo i Zrinjski će danas dobiti potencijalne rivale u plej-ofu Lige Evrope

Borba za slavu i novac se nastavlja. Kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope uveliko traju i BiH ima dva predstavnika, Sarajevo i Zrinjski, koji sanjaju grupnu fazu drugog po rangu UEFA takmičenja, a danas će nakon žrijeba u Nionu dobiti potencijalne rivale u plej-ofu.

Sarajevo i Zrinjski tek očekuju ispiti u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a danas će žrijebom biti poznato ko će im biti rivali na posljednjoj stepenici pred ulazak u grupnu fazu.

Aktuleni osvajač duple krune u BiH je smješten u Grupi 2 takozvanog šampionskog puta i to u dijelu u kojem nisu nosioci.

Oni će odmjeriti snage sa nekom od ekipa koje budu eliminisane u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ukoliko "bordo" tim prođe BATE Borisov, moći će da odmjeri snage sa poraženom ekipom iz duela Apoel - Karabag, PAOK - Ajaks, Maribor - Rozenborg.

Osim toga mogu da igraju sa nekim od pobjednika iz 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a tu vrebaju bolji iz duela Sutjeska - Linfild, Ludogorec - TNS, Astana - Valeta i Slovan - Dundalk.

Prva tri nosioca (ekipe koje dolaze iz Lige šampiona) dobijaju rivale, a preostale parove će činiti ekipe koje su iz grupe nenosilaca.

Dok u slučaju Sarajeva to izgleda komplikovano, kod Zrinjskog su stvari kristalno jasne. "Plemići" moraju da eliminišu Malme i imaće status nosioca pa će za rivala imati pobjednika iz duela Tun - Spartak Moskva, Molde - Aris, Lokomotiv Plovdiv - Strazbur, Mariupol - AZ Alkmar i Neftči - Bnei Jehuda.

Zrinjski je do ove faze došao nakon što je eliminisao Utreht pa eventualna eliminacija Malmea ne djeluje kao nemoguća misija.

Potencijalne rivale će danas dobiti i Crvena zvezda i Dinamo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te Partizan i Rijeka koji se bore za grupnu fazu Lige Evrope. Zvezda će, ukoliko eliminiše Kopenhagen, biti nosilac i u plej-ofu pa ju tamo čekaju Jang bojs ili Slavija Prag, te pobjednici iz duela APOEL - Karabag i Maribor - Rozenborg.

Ovi rivali prijete i Dinamu koji će prvo morati da eliminiše Fervencvaroš. Osim toga, ova dva kluba će dobiti i potencijalne protivnike za slučaj da budu eliminisani u 3. kolu kvalifikacija za elitno klupsko takmičenje. U tom slučaju ih čekaju mečevi plej-ofa Lige Evrope, a tamo ih mogu dočekati pobjednici iz duela Makabi Tel Aviv - Suduva, Ararat - Saburtalo, Riga - Helsinki, Didelanž - Nome Kalja i Šerif - AIK.

Nosilac na današnjem žrijebu će biti i Partizan, koji će saznati ime rivala u plej-ofu Lige Evrope ukoliko prvo eliminiše Malatjaspor. Beogradski tim može da dobije jednog od pobjednika duela Tun - Spartak Moskva, Molde - Aris, Lokomotiva Plovdiv - Strazbur, Mariupolj - AZ Alkmar, Neftči - Bnei Jehuda.

Možda i najteži posao očekuje Rijeku ukoliko elminiše Aberdin. Pobjednik ovog duela neće biti nosilac i u plej-ofu Lige Evrope može na pobjednike duela Sparta Prag - Trabzon, Fejenord - Dinamo Tbilisi, AEK Larnaka - Gent i Lucern - Espanjol.

Žrijeb kvalifikacija Lige šampiona na programu je od 12 časova, a za Ligu Evrope od 13.30.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije