Fudbal

Slavni fudbaleri ne moraju da brinu za nasljednike

Slavni fudbaleri ne moraju da brinu za nasljednike
Foto: N.N. | Slavni fudbaleri ne moraju da brinu za nasljednike

Ako je otac bio sjajan fudbaler, ne mora da znači da će i sin uspjeti da napravi karijeru, ni približno sličnu, ali postoje primjeri koji ipak pokazuju da je i to moguće. Očevi su često najveći idoli i junaci u djetinjstvu svojim sinovima, pa ne čudi što su mnogi u fudbalu krenuli njihovim stopama.

Veliki je broj primjera u kojim su sinovi krenuli očevim stopama i nemoguće ih je sve navesti. Jedna od najpopularnijih dinastija u svijetu fudbala svakako je ona iz Italije - porodica Maldini. Ova porodica dala je fudbalu tri generacije i sada se čeka da li će i treći član ove porodice napraviti vanserijsku karijeru. Prvi je naravno Ćezare Maldini, čija sjajna karijera je trajala 15 godina (1952-1967). Najdublji trag, naravno, ostavio je u dresu Milana, gdje je igrao 12 godina. S Milanom je, između ostalog, jednom bio prvak Evrope, a četiri puta je podizao pehar prvaka Italije i bio je jedan od najboljih defanzivaca tih godina. Fudbalu je dao i nasljednika u vidu sina Paola, koji je cijelu profesionalnu karijeru posvetio milanskom velikanu (1984-2009) i po mišljenju mnogih bio je bolji od oca. Tome u prilog ide i pet titula prvaka Evrope i sedam trofeja u Seriji A. Naravno, to nije bilo sve što je osvojio s "rosonerima", ali to nije tema teksta. Prije malo više od decenije se oprostio od aktivnog igranja, a sada je na veliku scenu zakoračio njegov sin Danijel, koji će ove godine napuniti 19 godina. Za razliku od oca i djeda - nije defanzivac nego ofanzivni vezista i vidjećemo da li može da napravi karijeru kao djed i otac.

Jedan od primjera vrijednih pažnje je porodica Simeone. Dijego je bio jedan od najboljih vezista svijeta dok je igrao, a između ostalog je nosio dresove Sevilje, Atletiko Madrida, Intera, Lacija... Ponosno prezime Simeone nosi i njegov sin Đovani, koji je trenutno član Kaljarija na pozajmici iz Fjorentine. Bez dileme je jedan od najboljih napadača u Italiji, a o tome govori i skoro 40 golova na 133 meča u prvenstvu te zemlje.

Mjesto među odabranim fudbalskim porodicama svakako zaslužuju Peter i Kasper Šmajhel. Otac i sin - oba golmani i oba najblistavije trenutke karijere ostvarili u Engleskoj. Peter je najdublji trag ostavio u Mančester junajtedu, s kojim je osvojio 15 trofeja. Kratko je bio i član Mančester Sitija, gdje je igrao i njegov sin Kasper. Ipak, mlađi Šmajhel se proslavio u dresu Lestera, čiji član je već skoro deceniju i s "lisicama" je na opšte iznenađenje mnogih bio prvak Engleske u sezoni 2015/2016.

Nemoguće je svakoj porodici posvetiti pažnju koliku zaslužuju, ali ono što možemo da uradimo je da ih spomenemo. To svakako zaslužuju legendarni Džorž Vea i njegov sin Timoti, zatim porodica Tiram, otac Lilijan i sin Markus, te Patrik Klajver i njegov nasljednik Džastin. Ne smijemo zaboraviti Zinedina Zidana i njegova četiri sina. Enzo Fernandez je član Almerije, Luka Zidan igra u Rasing Santanderu, dok Eljaz i Teo Zidan tek treba da zakorače u svijet seniora.

Među odabranima su Alf Inge Haland i Erling Haland, te Enriko i Federiko Kjeza, Klaudio i Đovani Rejna... Naravno, ne smijemo da ne spomenemo Dejana i Filipa Stankovića. Otac je ostavio trag u Crvenoj zvezdi, Laciju i Interu, dok je Filip sigurno budućnost na golu "neroazura".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije