Fudbal

Valter Zenga za "Nezavisne": Žao mi je, išao sam za parama

Valter Zenga za "Nezavisne": Žao mi je, išao sam za parama
Foto: N.N. | Valter Zenga za "Nezavisne": Žao mi je, išao sam za parama

Crvena zvezda je i dalje u mom srcu, napravio sam veliku grešku što sam otišao. Pogriješio sam što sam išao za parama, rekao je u razgovoru za "Nezavisne" Valter Zenga, fudbalski stručnjak i legendarni golman koji drži rekord svjetskih prvenstava po minutama bez primljenog pogotka.

Italijani su decenijama bili poznati po sjajnim golmanima, a među njima je bio i Zenga, koji je najveći dio karijere proveo u Interu, jednom od najboljih klubova ne samo na Čizmi, nego i u Evropi.

Branio je skoro do 40 godine i kada je već morao da okači rukavice o klin, logičan potez za njega bio je posao trenera. Počeo je u Americi još kao trener - igrač u Nju Ingland Revolušnu, a nakon toga je vodio klubove u još sedam država svijeta.

Iako je vodio klubove poput Sampdorije, Palerma, Katanje, Vulverhemptona, najdublji trag je ostavio u Crvenoj zvezdi, gdje se, na žalost navijača "crveno-bijelih", zadržao samo godinu dana i za to vrijeme je osvojio duplu krunu.

"Crvena zvezda mi je i dalje u srcu i to je bilo veliko i vrhunsko iskustvo u mom životu. Bio sam prvi strani trener u istoriji kluba. Uradili smo sjajan posao. Imali smo dobre rezultate u Ligi Evrope (tada Kup UEFA) i nismo imali sreće da prođemo u nokaut fazu. Zauzimaju najbolje mjesto u mom srcu.

NN: Nakon te sezone 2005/2006. uslijedio je šok pošto ste napustili klub. Šta je bio razlog za Vaš odlazak?

ZENGA: Napravio sam veliku grešku i još žalim zbog toga. Išao sam za novcem. Imao sam dvije opcije, da idem u Katar ili UAE i na kraju sam završio u Turskoj. Morao sam da ostanem još barem jednu sezonu i da ne razmišljam o parama, nego da mislim samo na karijeru. Ali, sada ne mogu ništa da promijenim, tako je kako je.

NN: Trenerskim poslom se bavite preko 20 godina. Kako biste u nekoliko rečenica opisali sve što ste prošli u ove dvije decenije?

ZENGA: Radio sam u nekoliko zemalja širom svijeta (SAD, Italija, Rumunija, Srbija, Turska, UAE, Saudijska Arabija i Engleska). Mnogo zemalja, različitih kultura, navika. Život se mijenja, mediji se mijenjaju i fudbal je drugačiji. Da biste bili trener, u ovom trenutku morate da pazite na sve detalje i da budete u toku sa novim dešavanjima.

NN: Tokom karijere ste učestvovali u mnogim velikim derbijima (Inter - Milan, Crvena zvezda - Partizan, Steaua - Dinamo, Sampdorija - Đenova). Koji derbi je za Vas imao najveću važnost?

ZENGA: Svaki derbi je najvažnija utakmica i navijači širom svijeta razmišljaju samo o tom danu. Za mene kao trenera postoji samo pobjeda i morate tako da razmišljate jer svim navijačima pobjeda u derbiju donosi veliku satisfakciju. Moram da izdvojim atmosferu koju sam doživio na "Marakani". Dva derbija koja sam vodio su bila fantastična. Imam skor od po pobjedu i remi i veoma sam zadovoljan zbog toga.

NN: U Italiji je, čini se, mnogo lakše biti trener dva ljuta rivala. U Srbiji je to dosta komplikovano. Gledajući sa te distance, da li biste ikada trenirali Partizan?

ZENGA: Fudbal se mnogo promijenio. Kada ste profesionalac, ne bi trebalo da gledate na te stvari. Pogledajte sada Antonija Kontea i Mauricija Sarija. Mislim da je to odgovor na vaše pitanje.

NN: Za koji trenutak u životu biste rekli da Vam je bio najteži? Koji je vaš životni moto?

ZENGA: Po prirodi sam pozitivan čovjek i uvijek zahvaljujem Bogu na svemu što imam. Nikad se ne žalim. Čovjek uvijek mora da bude zadovoljan onim što ima i nikad da ne žali za onim što nema. Moj moto je jednostavan. Drži glavu visoko, budi pozitivan i uvijek osmijeh na lice. Moja filozofija je nikad ne reci nikad i ukoliko imam samo jednu šansu, moram da radim naporno da bih snove pretvorio u stvarnost.

Zukanović sjajan

NN: BiH i Italija su u istoj grupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Odigrali su dobar meč u Italiji i sljedeći mjesec nas očekuje revanš. Kojeg igrača iz BiH cijenite najviše?

ZENGA: BiH ima dosta talentovanu ekipu. Dok sam trenirao Sampdoriju, radio sam sa Ervinom Zukanovićem i mogu da kažem da je on prije svega fantastična osoba i veliki profesionalac.

Zanimljivo

Zenga nije primio gol na utakmicama svjetskih prvenstava 518 minuta, a mreža njegovog gola bila bi i duže netaknuta da nije napravio grešku 1990. na meču protiv Argentine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije