Fudbal

Zvezda, Partizan, Rijeka i Vardar u LE: Težak posao za Ex-Yu timove

Zvezda, Partizan, Rijeka i Vardar u LE: Težak posao za Ex-Yu timove
Foto: Ilustracija | Zvezda, Partizan, Rijeka i vardar na terenu: Težak posao za Ex-Yu timove

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde večeras će tražiti nove bodove u ovosezonskoj Ligi Evrope, dok će preostala dva kluba sa prostora bivše Jugoslavije Rijeka i Vardar u gostima pokušati da naprave iznenađenja.

Nakon osvojenog boda u Švajcarskoj prvak Srbije će dočekati Dinamo iz Kijeva, a veliki hendikep za Partizan je to što se igra pred praznim tribinama u Humskoj. Prema svjetskim kladionicama, Dinamo je favorit u ovom meču, a Partizanu gostuju nakon pobjede protiv Skenderbega u prvom kolu Grupe B. Partizan je propustio priliku da slavi kod Jang Bojsa, ali sada sa mnogo optimizma dočekuju tim iz Ukrajine. Svjesni su da će im faliti podrška navijača, ali to ne smije i ne može da bude izgovor za "crno-bijele" ukoliko žele da prezime u Evropi.

"Dinamo je najveći favorit u ovoj grupi, ali za nas je to velika prilika da napravimo dobar rezultat i sa tri boda steknemo lepu zalihu. Igrati bez publike nema smisla. Ovo je velika predstava koja zahteva pun stadion. Šteta za srpski fudbal i Beograd. Treba da naučimo da se ponašamo u skladu sa pravilima", rekao je Miroslav Đukić, trener Partizana.

Teži zadatak će imati vicešampion Srbije Crvena zvezda, koja gostuje kod Kelna. Grupa H će biti veoma zanimljiva, a Arsenal je apsolutni favorit za prolaz dalje. "Crveno-bijeli" moraju da se vrate neporaženi iz Njemačke ukoliko žele i dalje da sanjaju prolazak dalje jer su u prvom kolu pred svojim navijačima remizirali sa BATE Borisovim.

"Ne smemo da uđemo u trku sa Kelnom. Moramo da spustimo loptu i igramo našu igru, to je nešto što i trener traži od nas", rekao je Nenad Krstičić za "Mozzart Sport" i nastavio:

"Ovo nam je jako bitna utakmica. Protiv BATE-a smo uzeli bod, ali smo hteli sva tri. U svakom slučaju došli smo do pozitivnog rezultata i u dobrom raspoloženju dočekujemo ovakav meč. Ako ne daj bože izgubimo, male su šanse da ćemo proći dalje."

Prvak Hrvatske od svih timova sa prostora bivše Jugoslavije ima najteži zadatak jer gostuje trofejnom Milanu. Grupnu fazu su otvorili porazom kod kuće od AEK-a, a propušteno će morati da nadoknade protiv "rosonera", koji već sezonama nisu ono što su bili, ali su i pored toga veliki favoriti u Grupi D. 

"Milan je golemi izazov. Zbog tradicije, zbog povijesti, zbog veličine kluba. No, nervoze nema. Utakmica je to kao i svaka druga i može nam biti samo dodatna motivacija što ćemo igrati protiv najjačih igrača na svijetu. Ne bih želio biti bahat, ali mislim da možemo igrati protiv Milana. Važno je samo da budemo čvrsti i disciplinirani. Važno je samo da se ne uplašimo protivnika i ambijenta. U tom slučaju ćemo dobiti pet komada", izjavio je Dario Župarić, fudbaler Rijeke, za hrvatske medije.

Večeras će na teren i fudbaleri Vardara, koji ove sezone debituju u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Prvak Makedonije gostuje u Norveškoj kod Rozenborga, a obje ekipe su ubjedljivim porazima počele takmičenje u Grupi L.

Samo Hektor vrijedi skoro kao čitav tim Zvezde

Prema "Transfermarktu" Keln je vrijedi 106,45 miliona evra što je pet puta skuplje nego što je procijenjena vrijednost Crvene zvezde, koja vrijedi 21,2 miliona evra.

Ono što je još zanimljivo samo Jonas Hektor vrijedi gotovo kao cijeli tim Zvezde. Njegova procijenjena vrijednost je 20 miliona evra, ali ono što je olakšavajuće za crveno-bijele jeste da lijevi bek Kelna zbog povrede već neko vrijeme odsustvuje sa terena. Zvezdi će posao olakšati i odsustvo Marsela Risoa koji je povrijedio koljeno.

Astana i Grahovac čekaju Slaviju

Parovi 2. kola: Od 17 časova: Astana - Slavija Prag. Od 19: Bilbao - Zorja, BATE Borisov - Arsenal, Konjaspor - Gimaraeš, Lacio - Zulte Varegem, Lugano - FC SB, Nica - Vitese, Ostersunds - Herta, Plzenj - Hapoel Ber Ševa, Salcburg - Marselj, Zenit - Real Sosijedad. Od 21.05: AEK - Austrija, Braga - Bašakšehir, Everton - Apolon, Lokomotiv M. - Žlin, Ludogorec - Hofenhajm, Lion - Atalanta, Makabi T.A. - Viljareal, Šerif - Kopenhagen, Skenderbeg - Jang Bojs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije