Košarka

Igor Rakočević za "Nezavisne": Kompletni smo favoriti za medalje

Igor Rakočević za "Nezavisne": Kompletni smo favoriti za medalje
Foto: N.N. | Igor Rakočević za "Nezavisne": Kompletni smo favoriti za medalje

Košarkaši Srbije plesali su na rubu ispadanja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini, koje se igra ove godine, ali su pobjedom nad Izraelom prije pet dana ovjerili vizu. Igor Rakočević, potpredsjednik Košarkaškog Saveza Srbije, za "Nezavisne" je kazao da niti jednog trenutka nije bilo straha od eliminacije i da bi "orlovi" mogli da budu kandidati za zlatnu medalju.

Poraz od Estonije uvukao je nervozu među navijače Srbije, koji su bili svjesni da njihov tim protiv Izraela može da krene putem Slovenije i Hrvatske, koje su ranije ostale bez vize za Kinu. Međutim, "orlovi" su u Beogradu pokazali snagu i tako uspješno završili kvalifikacije, u kojima nisu mogli da računaju na igrače iz NBA, ali ni većinu iz Evrolige. Bez obzira na to što niti u jednom trenutku nisu bili kompletni, u redovima Srbije nije bilo bojazni da bi mogli da ostanu bez velikog takmičenja, na kojem će braniti srebro.

"Ne, nije bilo straha jer smo svi u Savezu, selektor Aleksandar Đorđević i igrači verovali da ćemo na Svetsko prvenstvo. Znali smo koliko imamo kvaliteta, posebno jer se poslednja utakmica igrala kod nas. Sve je prošlo kako treba", rekao je Rakočević.

Ekipa Srbije bi u Kini trebalo da bude nemjerljivo jača jer bi u timu trebalo da budu NBA zvjezde poput Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića, Nikole Jokića, te evroligaša kao što su Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Jović, Vladimir Lučić, Vasa Micić, Nikola Milutinov... Većina njih je i odigrala nekoliko mečeva u ovim kvalifikacijama.

"Svi u Savezu se nadamo da će se svi iz NBA odazvati. Igranjem Teodosića, posebno protiv Izraela, se videlo kolika je razlika u kvalitetu naše igri. Zamislite kako bi bilo kad bi se svi pojavili na prozivci. U slučaju da budemo kompletni ili skoro kompletni imamo šanse da napadnemo sve medalje. Prvi favorit svakako su SAD, a posle toga verujem da smo mi", izjavio je Rakočević, koji je dao kratak odgovor na pitanje da li se očekuje da će u Kini biti i Jokić, koji igra fantastično u NBA i nedavno je bio i učesnik "Ol-star" meča:

"Svi u Savezu se nadamo i očekujemo da će Jokić igrati za reprezentaciju."

Nezaobilazna tema u razgovoru s jednim od najefikasnijih igrača u Evropi je i regionalna ABA liga. Njegova dva bivša kluba Crvena zvezda i Budućnost će se u finišu sezone boriti za trofej, a postoji mogućnost da snage odmjere već u polufinalu.

"Dosad je Zvezda bila apsolutni favorit, ali je u poslednjih mesec dana u velikom padu forme, što se pokazalo i neosvajanjem trofeja Kupa Radivoja Korać u Nišu. I dalje su favorit, ali nije nemoguće da se još neko uključi u borbu za osvajanje ABA lige", kazao je Rakočević, koji je u dresu Zvezde 2004. bio najbolji strijelac ABA lige.

Iako nikada nije osvojio Evroligu, ispisao je stranice istorije ovog takmičenja pošto je jedini u tri sezone bio najbolji strijelac. Elitno takmičenje ove sezone igra njegova bivša ekipa Budućnost, koja je u 23 kola ostvarila šest pobjeda, a večeras dočekuje Bajern.

"Budućnost je pokazala neke odlične momente u Evroligi. Jeste da nemaju veliki broj pobeda, ali pobedili su neke veoma jake protivnike. Dugo nisu igrali Evroligu i u svakom slučaju ovo je veliki uspeh, čestitam im na tome. Mislim da su korektno odradili posao ove sezone", pohvalio je bivši klub Rakočević.

Na spomen njegovog imena mnogi će pričati o nekim sjajnim partijama na košarkaškom parketu, ali nakon penzionisanja okrenuo se i nekim drugim stvarima. Poznat je kao veliki fan "Iron Maidena", maketa, stripova, ali i džijudžicua i MMA.

"Džijudžicu treniram već pet godina i imam ljubičasti pojas. Od malih nogu me privlače borilačke veštine. Kao klinac sam obožavao filmove Brusa Lija, Žan-Kloda van Dama... Takmičio sam se na nekom turniru u Makedoniji pre nekoliko godina i osvojio sam zlatnu medalju u džijudžicuu. Treniram i MMA, ali se sigurno neću boriti. Čovek treba da se drži svog domena i da se takmiči u onom u čemu je najbolji, a ja to u MMA sigurno nisam", kazao nam je Rakočević, koji ima veliku kolekciju stripova:

"Čitam stripove i imam kompletnu kolekciju stripova o Dilanu Dogu, imam sve što je ikada izašlo na našim prostorima. On mi je omiljeni heroj jer nije savršen i mnogo je realniji nego junaci kao što su Supermen i Spajdermen. On ima mane i bliži je nama običnim ljudima. Delimično je edukativan i nije detinjast kao Zagor i Veliki Blek i ostali o kojima smo čitali kao klinci. Nije zastareo, i dalje je zanimljiv za čitanje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije