Košarka

Košarkašice Feniksa ciljaju bh. ligu

Košarkašice Feniksa ciljaju bh. ligu
Foto: OKK Feniks | Košarkašice Feniksa ciljaju bh. ligu

Košarkašice banjalučkog Feniksa ove sezone igraju veoma dobro i svi u klubu vjeruju da im se smiješe titula i plasman u bh. ligu, što je i cilj kluba.

Banjalučanke iz šest utakmica imaju isto toliko pobjeda i prve su na tabeli sa 12 bodova, dva više od Kozare.

"Zadovoljan sam dosadašnjim dijelom sezone. Mislim da smo pokazali da smo najbolja ekipa u ligi i da pretendujemo na osvajanje prvenstva i plasman u Premijer ligu BiH", rekao je Darko Kosić, trener Feniksa, za "Nezavisne" i dodao:

"Zadovoljan sam, naravno, rezultatima, ali i igrom, iako je prvenstveni cilj Feniksa razvoj igračica kadetskog uzrasta i njihovo osposobljavanje za seniorski nivo košarke."

Kosić kaže da njegov tim nije formalno obezbijedio prvo mjesto pred plej-of, ali da misli da je realno da ostanu na vrhu.

"Ima još dosta da se igra, put do titule nije lagan, ali vjerujem da ga možemo uspješno završiti. Naš plan je da igramo bh. ligu kako bi naše košarkašice imale priliku da igraju protiv kvalitetnijih ekipa i da se kvalitetnije razvijaju. Ukoliko se plasiramo u viši rang igraćemo s našim kadrom."

Jedna od onih na koje računaju u Feniksu je šesnastogodišnja Milica Ignjatić, kadetkinja koja nastupa i za juniorski i za seniorski tim.

"Mi, igračice kadetskog uzrasta, dobijamo minutažu i u seniorskom timu. Veoma sam zadovoljna i svojim nastupima i nastupima tima i očekujem da nastavimo sa dobrim igrama. Cilj je da osvojimo titulu i mislim da ćemo, uz dobar rad svih nas, igračica i trenera, uspjeti u tome iako ne treba zaboraviti ni na rivale Kozaru, Budućnost i ostale", rekla je Ignjatićeva, krilo Feniksa.

Ignjatićeva je počela da trenira košarku prije tri i po godine u Feniksu i uspješno obavlja sve obaveze.

"Košarku sam zavoljela uz stariju sestru Ilijanu Protić, koja je košarkašica i koja igra za Ušće. Trenerim i za kadetski, juniorski i seniorski tim, svaki dan imam treninge, ali pokušavam da na najbolji način uskladim treninge, vrijeme za učenje i druge obaveze", kaže mlada košarkašica.

Treniraju i dječaci

Feniks ima više od 100 košarkašica, ali i 20 dječaka.

"Dječaci igraju u konkurenciji mlađih pionira PKO Banjaluka, juniorske su se plasirale na finalni turnir Prvenstva RS, kadetkinje, pionirke i mlađe pionirke učestvuju u Superligi PKO Banjaluka, a imamo i mini-basket tim koji se takmiči u ženskoj omladinskoj ligi BiH i bilježi dobre rezltate", rekao je trener Darko Kosić.

Samo jedan tim bez plej-ofa

U prvoj ligi RS za košarkašice igra pet timova, a četiri će se plasirati u plej-of.

"To nema smisla, ne znam na koji način promijeniti sistem, ali volio bih da se motivišu sredine u kojima postoje mlađe kategorije i da im se pomogne da imaju seniorske timove. U tom slučaju bi se liga mogla proširiti na osam ili 10 klubova i to bi imalo smisla", rekao je Darko Kosić, trener Feniksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije