Košarka

Kostas Papanikolau za "Nezavisne": Bez Ivkovića ne bih bio ovo što jesam

Kostas Papanikolau za "Nezavisne": Bez Ivkovića ne bih bio ovo što jesam
Foto: N.N. | Kostas Papanikolau za "Nezavisne": Bez Ivkovića ne bih bio ovo što jesam

Grčki Olimpijakos u bogatoj istoriji tri puta je osvajao trofej u košarkaškoj Evroligi, a dva puta je pehar s timom iz Atine dizao sjajni Kostas Papanikolau. Reprezentativac Grčke je za "Nezavisne" kazao da se nada da će nova sezona u elitnom takmičenju proteći u znaku tima iz Pireja, a kao jednog od bitnih šrafova na putu do trofeja vidi Nikolu Milutinova.

Papanikolau je nedavno potpisao novi ugovor s Olimpijakosom, iako je imao nekoliko primamljivih ponuda. Kaže da nije mnogo razmišljao iz prostog razloga što je želio da ostane kod kuće i s timom pokuša da prekine post u Evroligi, koji traje od 2013.

"Veoma sam srećan zbog novog ugovora, Olimpijakos je moja porodica. Bio sam dvije i po godine odsutan i drago mi je što sam ponovo kod kuće. Vrlo brzo i lako smo se dogovorili o novom ugovoru. Olimpijakos je klub koji je godinama na visokom nivou i svaka sezona je za nas izazov. Uradićemo sve što je do nas da osvojimo trofej u Evroligi i nadamo se da je ovo naša sezona", počeo je priču 28-godišnji košarkaš.

Prošla sezona je bila neuspješna za Olimpijakos pošto klub nije osvojio niti jedan trofej. Nakon isteka ugovora saradnja nije produžena sa trenerom Janisom Sferopulosom, a na njegovo mjesto imenovan je legendarni David Blat, koji je osvojio Evroligu sa Makabijem 2014. te Evrokup sa Darušafakom ove godine, a bio je i dvije godine trener Klivlenda, gdje je trenirao jednog od najboljih igrača današnjice Lebrona Džejmsa.

"Svaki put kad tim promijeni trenera počinje nova era i dolazi nova filozofija. Svi igrači moraju tome da se prilagode. O treneru Blatu ne mogu da kažem ništa novo što njegovi rezultati nisu kazali. Radio je samo u najboljim klubovima i sve što je postigao prethodnih godina dovoljno govori samo za sebe", kazao je Papanikolau.

Četvrtu sezonu u Olimpijakosu će da počne centar Srbije Nikola Milutinov, koji uživa veliko povjerenje saigrača. Prošla sezona mu je bila najbolja od kada igra elitno košarkaško takmičenje, a Papanikolau očekuje da će 23-godišnji centar još da napreduje.

"Milutinov je mnogo napredovao prethodnih godina. Jedan je od glavnih igrača tima i veliki je radnik. Olimpijakos mu je mnogo pomogao da postane ovo što je danas. Iz godine u godinu je sve bolji i siguran sam da će nam mnogo pomoći da ostvarimo sve ciljeve u sezoni pred nama", izjavio je Grk.

Papanikolau je u Olimpijakos došao 2009. godine, ali je prve prave minute na parketu dobio kod Dušana Ivkovića. Legendarni trener je zlatnim slovima ispisao istoriju Olimpijakosa jer je od tri titule prvaka Evrope klub iz Atine dvije osvojio s njim.

"Ivković je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji trener u mojoj karijeri. Vjerovao mi je, dao mi je mnogo minuta na velikoj sceni i siguran sam da moja karijera ne bi bila ista bez njega", jasno je kazao Papanikolau.

Sjajne igre u prvom mandatu u Olimpijakosu i jedna sezona u Barseloni odvele su ga u NBA, gdje je bio član Hjustona i Denvera. Za igranje u najjačoj ligi svijeta je kazao da je to nešto što je morao da proba i da tu odluku ne bi promijenio nikada. Preko bare se nije zadržao mnogo (dvije sezone), a jedno vrijeme je svlačionicu dijelio sa Jusufom Nurkićem i Nikolom Jokićem.

"To su dva odlična igrača, koji su već sada jedni od najboljih u NBA, a posebno Jokić, koji je izrastao u jednog od najboljih igrača Denvera i imao je sjajnu prošlu sezonu. Nurkić je veoma važan igrač za Portland i to bi bio za bilo koji tim u NBA", rekao je Papanikolau.

Prilikom povratka u Evropu 2016. imao je i ponudu iz Crvene zvezde, ali kada se pojavio Olimpijakos sve dileme u vezi s nastavkom karijere su bile riješene.

"Imao sam ponudu iz Zvezde i bili smo u kontaktu nekoliko puta. Imao sam još ponuda i jedno vrijeme sam vagao šta bi bilo najbolje za mene. Kada se pojavio Olimpijakos više nisam razmišljao šta treba da uradim", jasan je Papanikolau, čiji klub i navijači su u bratskim odnosima sa "crveno-bijelim" iz Beograda:

"Kad igramo protiv Zvezde, to je praznik za klub i navijače. Na terenu naravno želiš pobjedu i nemaš vremena da razmišljaš o odnosu navijača. Imam dosta prijatelja u Zvezdi i atmosfera koju prave njihovi navijači zajedno s našima je fantastična".

Vrijeme za medalju

Kostas Papanikolau je košem za pobjedu protiv Gruzije reprezentaciju Grčke odveo na Svjetsko prvenstvo u Kini, a tamo će "Heleni" sigurno biti jedni od kandidata za medalju.

"Imamo odlične igrače kao što su Janis Antetokumpo i Kostas Slukas, te mnoge druge koji igraju na vrhunskom nivou. Vrijeme je da u narednim godinama napravimo nešto veliko i vjerujem da imamo šansu da osvojimo medalju na nekom od velikih takmičenja", kazao je Papanikolau.

  • 2 puta osvajao Evroligu s Olimpijakosom 2012. i 2013.
  • 2013. sa 23 godine proglašen za zvijezdu u usponu u Evroligi
  • 5 medalja (dva zlata i tri srebra) osvajao sa mladim timovima Grčke
  • 69 utakmica odigrao je u dvije sezone u NBA i imao prosjek od 3,6 poena
  • 175 utakmica odigrao je u Evroligi i ima prosjek od 8,9 poena

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije