Košarka

Legendarni košarkaš Dimitris Papanikolau za "Nezavisne": Ivković i Obradović su rođeni lideri

Legendarni košarkaš Dimitris Papanikolau za "Nezavisne": Ivković i Obradović su rođeni lideri
Foto: Ilustracija | Legendarni košarkaš Dimitris Papanikolau za "Nezavisne": Ivković i Obradović su rođeni lideri

Grčka je treća najtrofejnija zemlja u košarkaškoj Evroligi zahvaljujući Panatinaikosu i Olimpijakosu, koji su devet puta bili prvaci Evrope. Međutim, od 2013. grčki timovi nisu bili na krovu Starog kontinenta. Taj podatak nije zabrinuo bivšeg košarkaša Dimitrisa Papanikolaua, koji je Evroligu osvajao sa oba trofejna grčka tima.

Ne tako davno odigran je fajnal for Evrolige u Beogradu, gdje je trofej osvojio Real Madrid. U Srbiji se nije našao niti jedan klub iz Grčke, što se u posljednje vrijeme sve češće dešava. Papanikolau zna zašto je to tako, ali ističe da su njegovi bivši klubovi i dalje velikani evropske košarke.

"Grčki timovi su prethodnih godina pravili sjajne uspjehe. Nije moguće ostati na vrhunskom nivou svake godine. Panatinaikos i Olimpijakos su i dalje dva velikana evropske košarke uprkos ekonomskoj krizi koja vlada u Grčkoj", rekao je za "Nezavisne" Papanikolau, koji je 2001. pobijedio u takmičenju u zakucavanju na grčkom ol-staru.

NN: Kako gledate na sukob vlasnika Panatinaikosa Dimitrisa Đanakopulosa i Evrolige? Da li bi za klub bilo najbolje da igra FIBA Ligu šampiona?

PAPANIKOLAU: Porodica Đanakopulos već godinama Panatinaikos drži među najboljim klubovima Evrope. Dimitris je veoma sposoban i znam da može da nastavi porodičnu viziju. On zna šta je u ovom trenutku najbolje za Panatinaikos.

NN: Vi ste igrali za oba grčka velikana, da li ste ikada imali problema zbog toga?

PAPANIKOLAU: Nakon sedam godina u Olimpijakosu, odlučio sam se na prelazak u Panatinaikos i prva godina je bila veoma teška jer me navijači nisu prihvatili na najbolji mogući način. Ali, na svakom meču sam davao sve od sebe i uz podršku saigrača i čelnika kluba na kraju su me navijači prihvatili.

NN: Sa oba tima ste osvajali Evroligu. Mogu li da se uporede te dvije sezone?

PAPANIKOLAU: Obje sezone su bile savršene ne samo zbog osvajanja Evrolige, nego što smo osvajali i duple krune u Grčkoj. Razlika je u tome što sam u prvom slučaju igrao mnogo više. U Panatinaikosu sam veliki doprinos dao u petom meču finalne serije koja ja bila veoma bitna za klub na putu do titule prvaka Grčke.

NN: Imali ste čast da radite sa Dušanom Ivkovićem i Željkom Obradovićem. Koje su njihove sličnosti i razlike?

PAPANIKOLAU: Obojica imaju izuzetne osobine i rođeni su lideri. Donijeli su veliko znanje u našu zemlju. Mislim da nema velike razlike među njima i zato su dobri ljudi i prijatelji.

NN: Igrali ste sa mnogim košarkašima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i protiv njih. Ko je na Vas ostavio najbolji utisak?

PAPANIKOLAU: Jugoslavije je uvijek imala sjajnu košarkašku školu i zbog toga je imala veliki broj sjajnih košarkaša. Igrač protiv kojeg sam igrao mnogo puta i oduševio me vještinom i ljudskošću je Dejan Bodiroga.

NBA liga

NN: Da li žalite što se nikada niste oprobali u NBA ligi?

PAPANIKOLAU: Tih dana je bilo veoma teško za evroskog košarkaša da se ode u  NBA. Bio sam veoma srećan što sam mogao da igram za dva kluba koji su među najvećim u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije