Košarka

Milica Deura: Zajedništvo nas vodi na Evrobasket

Milica Deura: Zajedništvo nas vodi na Evrobasket
Foto: N.N. | Milica Deura: Zajedništvo nas vodi na Evrobasket

Napravili smo veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo. Kvalitet imamo i vjerujem da ćemo 2021. igrati na EP. Poručila je ovo kapiten ženske košarkaške reprezentacija BiH Milica Deura (29).

Kraj 2019. godine obilježila je seniorska ženska košarkaška reprezentacija BiH. "Zmajice" su sa dvije pobjede otvorile kvalifikacije i već sada se našle na čelu Grupe C sa ogromnim šansama da se nakon 22 godine nađu na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Posebno je ostao upečatiljiv gostujući senzacionalni trijumf protiv favorizovane Rusije (70:69), koji se smatra jednom od najvećih pobjeda bh. košarkašica u istoriji, da bi zatim uslijedila očekivana pobjeda nad Švajcarskom (80:61).

"U Rusiju smo otišle da se borimo i pokažemo da imamo kvalitet da se nosimo s najjačim reprezentacijama. Kako je utakmica odmicala, sve više smo vjerovale u sebe i na kraju su naša želja i zajedništvo pobijedili, uz naravno malo sportske sreće, koja uvijek prati hrabre", kaže uvijek sjajna u bh. dresu Milica Deura.

Ove godine bh. košarkašice očekuju drugi prozor kvalifikacija (igra se u novembru) i domaći dueli protiv Estonije i Rusije, nakon kojih dva kola prije kraja mogu osigurati plasman na EP. Ono što je sigurno jeste da izabranice selektora Gorana Loje drže sve u svojim rukama.

"Ta pobjeda protiv Rusije je otvorila vrata i dala nam vjetar u leđa. Naravno, svjesni smo da nas čekaju još dva prozora kvalifikacija i da moramo ostati maksimalno fokusirani na naš cilj", ističe dugogodišnji kapiten bh. tima.

Ono što krasi generaciju predvođenu Deurom, Maricom Gajić i odnedavno Džonkel Džons je nevjerovatno zajedništvo i atmosfera od prvog dana kada se nađu na okupljanjima.

"Uvijek svi posebno ističemo tu atmosferu i hemiju koje vladaju u ekipi i koje imaju veliki uticaj na rezultate. Sve djevojke su dobri karakteri i dobre osobe i svi se odlično slažemo, pa su svi uvijek raspoloženi i spremni za rad", naglasila je Deura.

Inače, iza bivše košarkašice Mladog Krajišnika, u kojem je počela karijeru i ostavila snažan pečat, sjajna je 2019. godina. Osim uspjeha sa bh. reprezentacijom, Deura je imala dosta uspjeha i na klupskom planu. Sa ekipom Rutornik Stars Keltern je igrala finale prvenstva Njemačke, a u aktuelnoj sezoni njena ekipa se nalazi na prvom mjestu sa 10 pobjeda iz isto toliko kola.

"Prošla godina je bila duga i naporna, ali je zaista smatram uspješnom. Moj klub je već nekoliko godina u samom vrhu njemačke košarke i igramo Evrokup. Radi se o dobro organizovanom klubu koji uvijek ima najviše ambicije. Ovu sezonu smo dobro počeli, nalazimo se na prvom mjestu", naglasila je naša sagovornica, koja s Kelternom ima ugovor do kraja sezone.

Za kraj je ova vrhunska sportistkinja svima poželjela mnogo sreće u novoj godini, a imala je poruku i za one koji se tek namjeravaju baviti košarkom.

"Želim svima srećnu novu godinu i nastupajuće praznike, da bude bolja i uspješnija od prethodne, da zaboravimo sve ono manje lijepo i okrenemo se samo pozitivnim stvarima. Djevojkama koje tek počinju da treniraju košarku takođe želim da poželim sreću i da se naoružaju strpljenjem, da imaju volju, želju i da budu ambiciozne. Sve to u kombinaciji sa trudom i upornošću će ih odvesti na pravi košarkaški put", zaključila je Milica Deura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije