Olimpijske igre

Bh. olimpijka Tanja Karišik Košarac o utiscima iz Južne Koreje

Bh. olimpijka Tanja Karišik Košarac o utiscima iz Južne Koreje
Foto: N.N. | Bh. olimpijka Tanja Karišik Košarac o utiscima iz Južne Koreje

Pjongčang, Kangung i Seul našli su se na mapi bh. olimpijaca, koji su nakon takmičenja nakratko uspjeli da vide ljepote Južne Koreje.

Naravno, takmičenja su bila u prvom planu, a nakon nastupa na najvećem sportskom takmičenju jedna od bh. predstavnica na Igrama u Pjongčangu Tanja Karišik-Košarac kaže da je nastavila sa treninzima i da je malo pažnje posvetila obilascima i zanimljivostima koje donosi ova daleka zemlja.

"Mladen Plakalović i ja smo sa trenerima išli u obližnji grad, u obilazak Kangunga. Mogu reći da je jako lijep grad i da se nalazi na obali Japanskog mora. Na tom dijelu smo se najviše zadržali i napravili nekoliko lijepih slika. U starom dijelu grada najzastupljenija je sušena riba. Obišli smo jednu tržnicu u kojoj ima puno njihovih specijaliteta, a naročito te sušene ribe i neke morske trave, morskih plodova", priča Tanja i dodaje:

"U jednom dijelu grada smo vidjeli da postoje sačuvani primjeri korejske gradnje kuća iz starog vremena, nešto slično našim etno-selima, koji se sada koriste u turističke svrhe."

Naišli su i na jednu zanimljivost... Među nabrojanim mjestima gdje su održavane Olimpijske igre bila je i Jugoslavija.

"Naišli smo i na znak sarajevskih Olimpijskih igara na kojima je učestvovao i moj trener Tomislav Lopatić, pa smo njega tu slikali", dodaje Tanja.

Nakon Kangunga, olimpijci Tanja i Mladen su stigli i do višemilionskog Seula, gdje su imali priliku da uživaju u arhitekturi, ali i da probaju lokalne specijalitete. Ipak, ono što svaku državu čini posebnom su ljudi.

"Ljudi su dobri. Svi su veoma gostoprimivi i ljubazni i lijepe uspomene ćemo ponijeti iz Južne Koreje", istakla je bh. olimpijka, koja je imala priliku da se druži sa vrhunskim sportistima drugih zemalja. Neke je upoznala u Pjongčangu, odakle za uspomenu nosi i fotografiju sa Darijom Domračevom, bjeloruskom biatlonkom, koja je nakon tri zlata na Igrama 2014. godine, prije nekoliko dana osvojila srebrnu medalju.

Otići u neku stranu zemlju a ne govoriti o standardu gotovo je nemoguće. Za naše uslove Pjongčang je prilično skup, kaže Tanja, a posebno su skupi suveniri u zvaničnoj prodavnici, pa je tako za jedan od najpopularnijih suvenira, magnet, potrebno izdvojiti 14 do 20 KM.

Rekord Zagitove

Petnaestogodišnja ruska klizačica Alina Zagitova oduševila je juče stručni žiri i publiku u kratkom programu u umjetničkom klizanju, postavivši svjetski rekord.

Uz melodiju na temu "Crnog labuda" izvela je tri trostruka skoka, a dobila je 82,92 boda, čime je oborila rekord koji je 10 minuta ranije postavila njena sunarodnica Evgenija Medvedeva (81,61). Zagitova je rekla da ovo nije bilo njeno najbolje izdanje i da može još bolje.

Del Bosko polomio karlicu

Kanađanin Kristofer del Bosko (35) polomio je karlicu i zadobio još nekoliko ozbiljnih udaraca prilikom pada na trci ski-krosa na ZOI.

Nekadašnji svjetski prvak izgubio je kontrolu nakon uspona na stazi i pao sa više od 30 metara visine, ostao je nepomično da leži i ubrzo je prevezen helikopterom u bolnicu.

Još dva olimpijca su doživjela teške padove: Francuz Terens Ciknavorian i Austrijanac Kristof Varšteter, pa je u sjeni povreda prošlo da je Kanađanin Brejdi Leman osvojio zlato. Švajcarac Mark Bišofberger je bio drugi, a treće mjesto je pripalo Rusu Sergeju Ridziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije