Ostali sportovi

"Banja Luka Open 2021": Grad na Vrbasu okupio gimnastičarke širom regiona

"Banja Luka Open 2021": Grad na Vrbasu okupio gimnastičarke širom regiona
Foto: Foto: Zlatko Aleksić | "Banja Luka Open 2021": Grad na Vrbasu okupio gimnastičarke širom regiona

Međunarodno takmičenje u ritmičkoj gimnastici pod nazivom "Banja Luka Open 2021", a u organizaciji banjalučkog Kluba ritmičke gimnastike "Allegro", održano je u subotu u Univerzitetskoj sportskoj dvorani Univerziteta u Banjaluci.

Ovo je sedmo takmičenje ovakvog tipa, a ovaj put Banjaluka je okupila sportiste širom Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na desetine takmičara predstavili su se prepunoj dvorani i žiriju u grupnim i individualnim programima, a publika je mogla da uživa uz koreografije koje su uključivale i rekvizite poput lopte, obruča i vijače.

Foto: Zlatko Aleksić

Isidora Mitrović, član je Kluba ritmičke gimnastike "Allegro" više od 15 godina, a kao trenerica mlađih generacija na takmičenjima se predstavlja unazad tri godine. Kako kaže, za ovo takmičenje članovi ovog kluba su se pripremali intenzivno od septembra, iako njihov trud i rad može da se vidi kroz čitavu godinu.

"Naše djevojčice su ostvarile izvanredne rezultate i okitile naš klub sa mnogobrojnim, kako srebrnim tako i zlatnim medaljama. Rad sa mlađim godištima kao što su djeca koja su rođena 2016. godine, pa i kasnije, uvijek je  zahtjevan, ali ipak, on ima i svojih prednosti. Sa druge strane, rad sa nekim malo starijim djevojčicama od 12, 13 godina je uvijek ispunjen međusobnim razumijevanjem i obostranom komunikacijom", rekla je Mitrovićeva za "Nezavisne".

Foto: Zlatko Aleksić

Naglasila je da su takmičenja poput ovog od velike važnosti za sam razvoj djevojčica kao mladih perspektivnih sportista.

"Kroz samu manifestaciju mladi sportisti stiču iskustvo potrebno za napredak u daljem treniranju, a osim toga, oni upozanju vršnjakinje koje se bave istim sportom, što im svakako pomaže u budućnosti. Uvijek treba više ovakvih takmičenja i okupljanja", kazala je Mitrovićeva.

Ritmička gimnastika je sport koji je sve popularniji u svijetu, a koji osim izuzetnog uticaja na razvoj motorike kod djece (koordinacija, gipkost, brzina, skočnost, preciznost), pozitivno utiče i na lijepo držanje, kulturu pokreta, plesnost i gracioznost.

Sadašnji metod rada u ritmičkoj gimnastici sadrži oko 60% elemente klasičnog baleta, a kao takav, sve više okuplja sportiste od najnižih uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije