Ostali sportovi

Sonja Davidović: Zakon o sportu prioritet

Sonja Davidović: Zakon o sportu prioritet
Foto: N.N. | Sonja Davidović: Zakon o sportu prioritet

Zakon o sportu RS, koji sportisti godinama očekuju, je prioritet, rekla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, a jedan od zadataka Ministarstva biće i da preciznije definiše pravni status profesionalnih sportista i amatera.

"Zakon o sportu je planiran programom rada Narodne skupštine RS za posljednji kvartal ove godine i preduzeli smo konkretne pripremne aktivnosti. U toku je formiranje radne grupe za izradu zakona o sportu, nakon čega će uslijediti stručne rasprave u svih šest regija RS. Osluškujući stav sportske javnosti i sportskih radnika, odlučili smo da ovom pitanju damo prioritet i vjerujem da ćemo pronaći odgovarajuća rješenja za sve. Stručne rasprave će biti javne i moći će da prisustvuju svi zainteresovani, čak i građani koje ova tematika zanima, a ne samo sportisti i sportski radnici", rekla je Davidovićeva za "Nezavisne".

Zakon bi trebalo da doprinese poboljšanju situacije u sportu, a na pitanje zašto se toliko čeka na njegovo usvajanje Davidovićeva je odgovorila:

"Ne bih se osvrtala na period iza nas. Smatram da je riječ o značajnom zakonu i zato smo odlučno ušli u procedure izrade. Donošenje novog zakona o sportu inicira usklađivanje sa drugim zakonskim i podzakonskim aktima, koji imaju veze s funkcionisanjem sportskih organizacija. Možda je i to jedan od razloga što priča o zakonu o sportu ovoliko dugo traje, ali mi ćemo dati sve od sebe da je završimo na najbolji mogući način."

Ona je nedavno s predstavnicima saveza imala, kako kaže, konstruktivan sastanak, na kojem je bilo razgovora o narednim aktivnostima, problemima s kojima se sureću savezi, ali i o zakonu.

"Pokušaćemo da riješimo probleme poput finansiranja saveza, sportskih organizacija i manifestacija, kao i problem nedovoljno obrazovanog sportskog kadra. Ministarstvo će kroz pravilnike nastojati da preciznije definiše pravni status profesionalnih sportista i amatera, kao i kontrolu zdravstvene zaštite sportista. Jasno će biti propisan maksimalan iznos članarine u klubovima. Omogućićemo stvaranje sportskih zadužbina, fondacija i fondova, kao i razmotriti mogućnost promjene organizacionog oblika sportskih organizacija u sportska akcionarska društva", rekla je Davidovićeva.

Ministarstvo je izradilo novi pravilnik o finansiranju nosilaca razvoja sporta, koji je spreman za dalju proceduru.

"Ono što će ovaj dokument donijeti jesu finansijska disciplina i odgovornost kada je riječ o dodjeli sredstava koja Ministarstvo izdvaja za klubove i saveze. Uveli smo nove kriterijume na osnovu kojih ćemo vršiti raspodjelu finansijskih sredstava, ali i povećati kontrolu utroška sredstava te očekujemo da na taj način uvedemo više reda i finansijske discipline", dodala je Davidovićeva.

Male olimpijske igre, škola sporta...

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS istakli su da je donošenje zakona o sportu najznačajnija aktivnost, ali da su tu i redovne aktivnosti koje Ministarstvo ne smije zanemariti. Među njima su Male olimpijske igre, Ljetna škola sporta, Sajam sporta, a planirano je proširenje saradnje s Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu Vojvodine potpisivanjem sporazuma o saradnji.

"Važno je djeci dati priliku i omogućiti im da se bave sportom, a talenti se lako prepoznaju. Kroz Male olimpijske igre su prošli danas veliki sportski šampioni i to je potvrda da smo dobro radili i da je to put kojim treba da idemo", rekla je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije