Rukomet

Bojana Babić: Borac je oduvijek imao dobre golmane i imaće

Bojana Babić: Borac je oduvijek imao dobre golmane i imaće
Foto: N.N. | Bojana Babić: Borac je oduvijek imao dobre golmane i imaće

Bojana Babić, trofejna rukometašica Borca, koja je uplovila u trenerske vode, otkrila je za "Nezavisne" kada je shvatila važnost golmanske pozicije u timu, prisjetila se osvajanja titula, ali i govorila o budućnosti banjalučkog ženskog rukometa.

Rukometom se počela baviti u OŠ "Ivo Andrić", a njen talenat je prepoznao Nikola - Braco Pavlišin.

"Rukometom sam se počela baviti u školskoj sekciji nastavnika Pavlišina, iz koje se prelazilo u Borac. Kako sam bila viša od vršnjakinja i nisam imala strah od lopte, trener me stavio između stativa, računajući da ću lako da se izborim s loptom. Tako je i bilo, nije pogriješio", priča Babićeva i dodaje:

"Moj prvi trener golmana Stevo Virovac mi je prenio ljubav prema golu i prostoru od šest metara. Kasnije sam upoznala Abasa Arslanagića, Zlatana Arnautovića i Bojana Ljubišića - sve velike golmane s kojima sam imala priliku da treniram i shvatila sam važnost naše pozicije. Golmani u Banjaluci imaju olimpijsku tradiciju, što je, takođe, značilo mnogo na počecima bavljenja rukometom."

Upijala je svaki savjet i često bila među najboljim pojedincima na terenu pa ne čude brojne lijepe uspomene iz igračkih dana.

"Ponosna sam na period u kojem smo bili pet puta prvaci BiH i šest puta osvajači kupa BiH, ali i učesnici Regionalne lige, kada su klubovi poput Hypo banke iz Beča, Metalurga iz Skoplja, Podravke iz Koprivnice i Budućnosti iz Podgorice bili gosti u našem 'Boriku'", rekla je Babićeva, koja je branila i za Vrbas, Miru i Bihać.

Ima nešto i za čim ova Banjalučanka žali.

"Ostaje žal što se nisam okušala u inostranstvu, jer sam odlučila da studiram u Banjaluci. Uslijedili su magistarski studij i zaposlenje, tako da sam ostala u BiH", kaže Babićeva.

U BiH će i ostati, a plan je da to bude njen Borac. Pola godine je u stručnom štabu kao pomoćni trener i trener golmana.

"Igru u odbrani smo digli na viši nivo, pozicija golmana bila je standardno odlična cijele sezone i golmani su nosili ekipu do titule prvaka RS i povratka u Premijer ligu BiH. Jovana Kodžoman, Dragana Vukosavljević i Andrea Vlajić opravdale su očekivanja i, iako mlade, postale su prepoznatljive u ligi. Ono što mogu da obećam je rad. Imamo odlične uslove koje nam je Uprava kluba, na čelu s Nadom Tešanović, obezbijedila. Djevojke su motivisane i vrijedne, sigurna sam da rezultati neće izostati i naredne sezone u Premijer ligi. Borac je oduvijek imao dobre golmane i imaće", ističe Babićeva.

Bojana dodaje da je dolaskom novog rukovodstva i direktora Darka Savića pokrenuta škola rukometa, čiji je koordinator Pavlišin.

"Pavlišin je poznat kao tvorac rukometnih talenata. Tu su i Stevo Majstorović, čiji rad je obilježio veliki broj izuzetnih rukometaša i rukometašica, bivše rukometašice Sanja Trnjak-Vasilić, Arijana Tešanović i Ivana Pavlović, kako bi se tradicija dobrog ženskog rukometa nastavila u Banjaluci i kako bi se klub vratio na stare staze uspjeha proizvodeći vlastiti kadar", rekla je Babićeva.

Na pitanje da li je lakše bilo biti igrač ili trener i šta donosi manje nerviranja, odgovara:

"Uh, teško pitanje, i kao igrač sam bila kapiten i vođa na neki način. To sam nekako zadržala i danas kada stvari posmatram kao trener. Kao nekad sa gola, tako danas sa klupe bodrim igračice sugerišem na neke nepravilnosti, radujem se i nerviram. Velike su emocije tokom tih 60 minuta, mi živimo za pobjedu. Želim da djevojke nauče da se bore za svoje ciljeve i za sebe, jer je sport pravi način da to postignu, a kako bi kasnije lakše u životu prevazilazile sve prepreke."

"Ljubav prema Borcu jača od svega, jer klub je mnogo dao nama, vrijeme je da to vratimo generacijama koje dolaze", kaže Bojana Babićeva.

Selektor RS

Bojana Babić je nedavno dobila poziv da bude selektor RS, a okupljanje najboljih će biti u okviru kampa koji organizuju Rukometni savez RS i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

"Okupljanje će biti u Višegradu od 14. do 21. jula za generaciju 2004/05. Najbolje djevojčice iz svih klubova RS će trenirati, družiti se i pokušaćemo da odigramo bar jednu utakmicu. Odličan potez Saveza i predsjednika Marinka Umičevića, koji pokušava da vrati kult reprezentacije, koji je bitan u napredovanju mladih rukometašica. Nadam se da ćemo imati ovakvih druženja više, jer na takav način i kroz utakmice rađaju se šampioni", rekla je Babićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije