Rukomet

Borac na Gračanicu, Sloga izbacila Bosnu

Borac na Gračanicu, Sloga izbacila Bosnu
Foto: N.N. | Borac na Gračanicu, Sloga izbacila Bosnu

​Rukometaši Borac M:tela i Gračanice, te Sloge i Izviđača boriće se za plasman u finale plej-ofa Prvenstva BiH, a iznenađenje četvrtfinala napravila je Sloga, koja je eliminisala Bosnu, drugoplasiranu ekipu nakon ligaškog dijela takmičenja.

Dobojlije su nakon 31:28 na svom terenu u srijedu u Visokom pobijedile Bosnu 40:28.

"Iznenađenje je pobjeda od 12 golova razlike u Visokom, ali mi smo kao ekipa vjerovali i osjećali da možemo do slavlja. Išli smo da pobijedimo. U prvoj utakmici smo promašili dosta zicera i svaka lopta se odbijala u ruke rivala, dok je u srijedu skoro svaki naš igrač imao visok procenat šuta. Odigrali smo dobro, borbeno i to je dalo rezultat", rekao je Vladimir Stanković, strijelac osam golova  za Slogu.

U Bosni su razočarani što je ovako završena sezona, a Adnan Delić, predsjednik kluba, za ponedjeljak je zakazao sjednicu Upravnog odbora, na kojoj će biti analiziran učinak ekipe.

"Poslije uspješnog ligaškog dijela sezone koji smo završili sa istim brojem bodova kao prvoplasirana Gračanica, u šoku sam. Znam šta je sport i da se ove situacije dešavaju, ali nisam očekivao poraz u četvrtfinalu. Bosna treba da nastavi da ide putem kojim je krenula, da se stvara dugoročna priča koja podržava Bosnu na vrhu, a da li ću ja biti dio te priče, ne znam. Igrače nikad nismo kažnjavali, mislim da nećemo ni sada. Analiziraćemo sezonu i vidjeti kakve su odluke UO", rekao je Delić, te na pitanje da li to znači da bi mogao da napusti klub, odgovorio:

"Za ove dvije godine mislim da sam dovoljno uradio, klub je stavljen na zdrave temelje. Iscrpio sam se, možda je za budućnost kluba dobro da se osvježi UO, ali detaljnije o svemu moći ću reći nakon sjednice."

Na sjednici UO bi trebalo da bude govora i o treneru s obzirom na to da je Edhemu Sirči istekao ugovor.

Sloga takmičenje nastavlja u subotu kada će se sastati sa Izviđačem, koji je eliminisao Vogošću PH (24:20, 31:27).

Sa druge strane, osvajač Kupa, banjalučki Borac je opravdao ulogu favorita u duelu sa Konjuhom, kojeg je na svom terenu pobijedio 31:24 poslije remija u Živinicama (24:24). Odličan na golu Borca bio je Bojan Ljubišić sa 16 odbrana, Bojan Rađenović je sa sedam golova bio prvi strijelac pobjedničkog tima, a Nermin Smajić je postigao osam za Konjuh.

"Konjuh se pokazao kao nezgodan protivnik tokom cijele sezone i možda je ova utakmica završena lakše nego što sam očekivao. Očekivao sam da će biti neizvjesno do posljednjeg minuta. Konjuh je odigrao lijepu utakmicu, a čestitke mojim igračima na ovako odigranoj utakmici, nakon mnogo utakmica i jakog tempa ove sezone pokazali su da su napravljeni za velika djela", rekao je Mirko Mikić, trener Borca.

Rađenović je istakao da je bila dobra utakmica za Borac te dodao:

"Pre svega dobri smo bili u obrani, na golu je bio Ljubišić, bilo je manje-više dosta lakih golova, sve smo sklopili i zasluženo pobedeli."

Toni Čolina, trener Konjuha, kao glavnog "krivca" za poraz naveo je Ljubišića.

"Čestitam ekipi Borca, momci su pokazali da igraju odličan rukomet i želim im sreću u nastavku prvenstva. Ja sam tužan. Jedan čovjek nas je spriječio da odemo u polufinale. Bojan Ljubišić je bio broj 1. Čuvajte ga kako god znate, ovo što on radi nema u bh. ligi, a čuvajte i Mikića", rekao je Čolina nakon duela.

Mikić se nije složio sa Čolinom da je samo Ljubišić zaslužan za trijumf, već da je pobjeda djelo tima, a o narednom rivalu Gračanici dodao:

"Gračanica je najviše pokazala u dosadašnjem dijelu sezone. To je kompletna ekipa, dva puta nas je pobijedila ove sezone i najnezgodniji je protivnik u ovom trenuku, ali naše ambicije se ne mijenjaju, Borac uvijek ide na titulu."

Gračanica je u dvomeču bila bolja od Leotara. U srijedu je slavila 34:25, a prvi duel je izgubila 24:27.

Šešić ide u Sloveniju

Rukometaš Borca Dean Šešić karijeru će nastaviti u slovenačkoj ekipi Trimo Trebnje.

"Potpisao sam ugovor na dvije godine sa slovenačkom ekipom, ponudili su mi korektne uslove i zadovoljan sam. Klub će se boriti za vrh, igraće evropsko takmičenje i očekujem da napredujem", rekao je Šešić i o Borcu dodao:

"Borac mi je mnogo pomogao, sa Borcem sam krenuo na rukometni put kao klinac prije 12 godina, igrao SEHA ligu, osvajao kupove i Prvenstvo BiH. Posljednje tri godine sam dosta igrao i to mi je pomoglo da budem to što sam danas."

Šešić se oporavlja od povrede i još nije poznato kada bi mogao na teren.

Ono što je poznato jeste da Borac na kraju sezone napušta Srđan Mijatović, koji će naredne dvije godine nositi dres španskog prvoligaša Puente Henila.

Četvrtfinale

  • Gračanica - Leotar 34:25 (prva utakmica 24:27)
  • Izviđač CO - Vogošća PH 24:20 (31:27)
  • Borac M:tel - Konjuh 31:24 (24:24)
  • Bosna Centrotrans - Sloga 28:40 (28:31)

Polufinale

subota

  • Borac M:tel - Gračanica
  • Sloga - Izviđač

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije