Rukomet

Damir Doborac: Brzo trošimo trenere, klubovi i igrači nestrpljivi

Damir Doborac: Brzo trošimo trenere, klubovi i igrači nestrpljivi
Foto: N.N. | Damir Doborac: Brzo trošimo trenere, klubovi i igrači nestrpljivi

​Rukometaši Gračanice nisu uspjeli da naprave podvig i da se preko češke Dukle plasiraju u osminu finala Čelendž kupa, ali trener Damir Doborac ističe da je ovo važno iskustvo i za njega i za igrače, te da za evropski uspjeh bh. timova treba više strpljenja i klubova i igrača.

Dukla je u prvoj utakmici trećeg kola u Pragu pobijedila rezultatom 26:21, a u nedjelju u Gračanici 21:20 (12:6).

"Iskreno, mogli smo napraviti bolji rezultat, imali smo priliku da pobijedimo na našem terenu, ali mislim da je dalje prošla bolja ekipa. Čestitam Dukli. Ovo je veliko iskustvo za mene kao trenera, a i igračima je dobra škola za budućnost. Bitno je da nismo razočarali, dali smo sve od sebe", rekao je Doborac.

Nakon lošeg prvog poluvremena i postignutih samo šest golova, ekipa trenera Doborca je u nastavku uz podršku navijača zaigrala mnogo bolje i izjednačila na 13:13, zatim i povela 16:15. Serijom od 4:0 kasnije je uzvratila Dukla i povela 20:18, te napravila važan korak ka pobjedi u neizvjesnoj završnici. Prvi strijelac Dukle bio je Jakub Svitak sa šest golova, a u Gračanici je najefikasniji bio Vladimir Tomić sa devet pogodaka.

"Otvorili smo nervozno i uplašeno utakmicu, malo nas je atmosfera ponijela, ali drugo poluvrijeme je bilo znatno bolje i takva igra treba da nam bude vodilja. Momcima nemam šta da zamjerin, nastavljamo dalje, okrećemo se Prvenstvu i Kupu BiH", istakao je trener.

Treće kolo Čelendž kupa igrala je i Vogošća PH, koja je u Atini poražena od AEK-a 22:41 i 27:33. U osmini finala nema nijedan tim s prostora bivše Jugoslavije,  u EHF kupu do grupne faze stiglo Gorenje, dok je u Ligi šampiona bolja situacija pa su u grupnoj fazi PPD Zagreb, Celje Pivovarna Laško i Vardar. Bh. timova zasad nema u završnim fazama evrotakmičenja.

"Ne pravimo rezultate zato što nemamo kontinuitet u radu, brzo trošimo trenere. Većina ne dobije vrijeme da napravi sistem i stvori uslove za razvoj i ekipa i igrača pojedinačno. Nemaju strpljenja ni klubovi ni igrači. Igrači s naših prostora gledaju po svaku cijenu da odu u inostranstvo. Dosta ih je napustilo BiH, ali većina nije napravila karijere kakve je mogla", istakao je Doborac.

Na pitanje koliku ulogu ima novac u tome, odgovorio je:

"Igra ulogu, ali ne presudnu. Imamo klubove s normalnim budžetima, u kojima igrači imaju uslove da se razvijaju. Međutim, većina radi protiv sebe i vuče pogrešne poteze."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije