Rukomet

Dio nadležnosti sa RS BiH prenesen na Rukometni savez RS

Dio nadležnosti sa RS BiH prenesen na Rukometni savez RS
Foto: Ilustracija | Dio nadležnosti sa RS BiH prenesen na Rukometni savez RS

Zbog blokade računa dio nadležnosti sa Rukometnog saveza BiH prenesen je na Rukometni savez RS i na taj način je bar djelimično odblokiran rad bh. saveza, rekao je Marinko Umičević, predsjednik RS BiH.

Upravni odbor RS BiH odlučio je da od sada klubovi, učesnici muške i ženske Premijer lige BiH, plaćaju kotizaciju na račun RS RS, kao i novčane kazne i novac za registraciju igrača.

"RS BiH nema ni žiro račin, nema ID poreski broj i ne može da funkcioniše i zato smo odlučili da dio nadležnosti prenesemo na RS RS. Klubovi će na račun RS RS plaćati kotizacije, registraciju igrača i kazne, što nije plaćano godinama. Moram reći i da su na ovu odluku pozitivno reagovali svi klubovi, jer će kancelarija Saveza konačno raditi. Moći ćemo platiti struju, zakupninu prostorija, dug prema dvoranama... Nadam se da je deblokada kancelarije Saveza put ka deblokadi Saveza", rekao je Umičević, koji je uz potpredsjednike Asima Šahmana i Slobodana Zadru potpisnik odluke.

Novac će na račun Saveza biti uplaćivan samo iz pomenutih izvora, dok na primjer RS BiH ne može da primi donacije jer je račun u blokadi. Umičević je podsjetio da je RS BiH tužio Poresku upravu FBiH jer je dug koji se vodi u Poreskoj upravi dug starog saveza koji nije bio registrovan, kako kaže, po Dejtonskom sporazumu.

Na sjednici je odlučeno da 100.000 KM, koliko će bh. rukometašima biti isplaćeno za odlazak na Evropsko prvenstvo, ide preko računa RS FBiH.

"Mi smo nudili da preko RS FBiH idu i kotizacije, ali na kraju smo se odlučili za drugi model i napravili ugovor kod notara, tako da je sve urađeno po zakonu. Takođe, izašli smo u susret klubovima pa će kotizaciju moći platiti u dva dijela", rekao je Umičević.

Na sjednici je bilo govora i o reprezentaciji koju 25. i 26. oktobra očekuju dvije prijateljske utakmice sa selekcijom Crne Gore u Tivtu, odnosno na Cetinju, a dogovoreno je da se 23. oktobra u Sarajevu održi sastanak članova Upravnog odbora RS BiH sa selektorom Bilalom Šumanom, ostalim članovima stručnog štaba i kapitenom Mirsadom Terzićem.

Umičević je rekao i da će tražiti da se imenuje sportski direktor reprezentacije.

"Moj prijedlog je da to bude Dragan Marković, nekadašnji selektor, koji je sposoban za to i koji bi mogao da napravi kodeks ponašanja, šta je posao selektora...", rekao je Umičević.

Dodajmo i da će redovna sjednica Skupštine RS BiH biti održana početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije