Rukomet

Katarina Tomašević za "Nezavisne": Glavni cilj kvalifikacije za OI

Katarina Tomašević za "Nezavisne": Glavni cilj kvalifikacije za OI
Foto: RSS | Katarina Tomašević za "Nezavisne": Glavni cilj kvalifikacije za OI

Svjetsko prvenstvo je najteže takmičenje, nama je osnovni cilj da u Japanu izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre. Znamo da neće biti lako, ali borićemo se, rekla je Katarina Tomašević, golman rukometne reprezentacije Srbije, za "Nezavisne" pred Šampionat svijeta koji počinje sutra.

Srbija je u A grupi sa reprezentacijama Holandije, Norveške, Slovenije, Angole i Kube.

"Došli smo sa ciljem da se plasiramo u kvalifikacije za Olimpijske igre, a to ćemo ostvariti ako budemo u prvih sedam reprezentacija. Idemo korak po korak, imamo veoma tešku grupu i mislim da bi za početak uspeh bio da prođemo u drugu fazu takmičenja, odnosno da u našoj grupi budemo među tri najbolje selekcije", rekla je Tomaševićeva.

Prvi rival Srbije u Kumamotu u subotu od sedam časova po srednjeevropskom vremenu biće Angola.

"Dobro poznajemo rivala. Agnola je nezgodan protivnik, igračice su brze, krupne, ali u principu, svaka prva utakmica na velikom takmičenju je teška bez obzira na rivala. Nadam se pozitivnom rezultatu", rekla je jedna od iskusnijih reprezentativki Srbije i dodala:

"Ni sa Kubom neće biti laka utakmica. U našoj grupi je i Norveška koja 'puca' na zlato, Holandija je veoma nezgodan protivnik s kojim smo na prošlom Evropskom prvenstvu igrali nerešeno. To je nezgodna i dobra ekipa, Slovenija ima veoma dobar tim i mislim da ćemo se Norveškom, Holandijom i Slovenijom boriti za tri mesta koja vode u drugu fazu takmičenja."

Osim Norveške, Tomaševićava izdvaja još neke reprezentacije koje su kandidati za najviši plasman:

"Tu je i Rusija, ali ja bih izdvojila Francusku. Po meni, selekcija Francuske je iznad ostalih, ali videćemo kako će biti. Na svetskim prvenstvima se svašta može desiti."

Pred SP Srbija je igrala na Seul kupu, gdje je pobijedila Južnu Koreju (27:26) i Mađarsku (25:23), a poražena je od Rusije (25:43).

"Zadovoljni smo nastupom na tom turniru. Rezultat nam nije bio u prvom planu, već da uvežbamo neke akcije za prvenstvo. Doživeli smo ubedljiv poraz od Rusije, ali bolje da nas je neko razbudio tokom pripremnih utakmica nego kada počne SP", istakla je reprezentativka Srbije.

Srbiji nedostaje nekoliko igračica zbog povreda. Tomaševićeva kaže da će faliti, da će biti teško bez njih, ali da će djevojke koje su u Japanu odigrati najbolje što mogu. Na pitanje šta je najveća snaga reprezentacije Srbije, odgovorila je:

"S obzirom na to da sam golman, volim da kažem da ćemo lako postići gol ako je odbrana dobra. U prethodnim utkamicama smo pokazali da možemo da igramo izuzetno dobru odbranu, a iz dobre odbrane će doći i dobar napad. Navijačima mogu da obećam kvalitetan rukomet i dobre utakmice, bilo bi lepo da ih mogu pozvati u Japan da nas podrže, ali znam da će biti mislima uz nas."

Vremenska razlika

Selekcija Srbije je proteklih dana boravila u Južnoj Koreji, put Japana kreće danas, a jedan od većih problema bilo je prilagođavanje na vremensku razliku.

"Još traje period prilagođavanja. Ja sam prve dve noći samo po dva i po sata spavala. Na treninge idemo kada je kod nas dva-tri sata noću, tako da nam je to malo pravilo probleme, ali verujem da će do subote sve biti kako treba i da će se organizam prilagoditi", rekla je Katarina Tomašević, reprezentativka Srbije

Francuskinje brane titulu

Rukometašice Francuske braniće titulu na Šampionatu svijeta koje će u Japanu biti održano od 30. novembra do 15. decembra. Francuskinje su prije dvije godine u finalu SP u Njemačkoj pobijedile Norvešku 23:21, a i ove godine cilj im je zlato. U Kumamotu osim Francuske i Norveške učestvuju još 22 reprezentacije.

Raspored za subotu

7 časova: Srbija - Angola, Njemačka - Brazil, Crna Gora - Senegal, Japan - Argentina, 10: Holandija - Slovenija, Francuska - Južna Koreja, Mađarska - Kazahstan, Rumunija - Španija, Rusija - Kina, 12.30: Norveška - Kuba, Danska - Australija, Švedska - Kongo.

Grupa A

Holandija

Norveška

Srbija

Slovenija

Angola

Kuba

Grupa B

Francuska

Danska

Njemačka

Južna Koreja

Brazil

Australija

Grupa C

Rumunija

Mađarska

Crna Gora

Španija

Senegal

Kazahstan

Grupa D

Rusija

Švedska

Japan

Kina

Argentina

Kongo

24. Svjetsko prvenstvo za rukometašice

1957. prvo SP je održano u Jugoslaviji, a slavila je Čehoslovačka

4 zlatne medalje na SP ima rekorder Rusija

10 medalja (3-4-3) osvojile su Norvežanke na SP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije