Rukomet

Nenad Peruničić za "Nezavisne": Momci su moj izbor, ja im verujem

Nenad Peruničić za "Nezavisne": Momci su moj izbor, ja im verujem
Foto: Tanjug/AP | Nenad Peruničić za "Nezavisne": Momci su moj izbor, ja im verujem

Put do Evropskog prvenstva je bio pretežak. Najteže je bilo nerazumevanje, jer sam odlučio da napravim smenu generacija, ali ja sam izabrao ove momke i verujem u njih, rekao je Nenad Peruničić, selektor rukometaša Srbije, za "Nezavisne" nakon plasmana na šampionat Evrope.

"Orlovi" su u nedjelju naveče, u susretu posljednjeg, šestog kola Grupe 2 u Novom Sadu pobijedili Švajcarsku 32:31 (19:17) i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe ide na EP, koje će od 10. do 26. januara 2020. biti igrano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Srbija je u jednom trenutku došla na plus pet, međutim Švajcarci su serijom od 5:0 izjednačili, a zatim i poveli 31:30 tri minute prije kraja za dramatičan finiš. Nemanja Zelenović je postigao gol 21 sekund prije kraja susreta, uslijedila je prečka rivala i slavlje je moglo da počne. Nije bilo lako nikome na terenu ni pored terena posljednjih nekoliko minuta utakmice.

"Ja sam bio potpuno prazan posle utakmice. Bilo je sve konfuzno, na klupi je bilo euforično, a ja volim mir. Imali smo rezultat, trebalo je da sigurno zavšimo meč, a onda smo doveli pobedu u pitanje. Momci su imali želju da što pre reše pitanje pobednika i desio se pad u igri, ali to je sve sazrevanje. Pritisak je bio sa svih strana, kada znate da pobeda nosi plasman na neko takmičenje nije lako", rekao je Peruničić.

Nakon četiri utakmice u kvalifikacijama "orlovi" su imali dva remija i dva poraza, bili su teškoj situaciji, ali su uspjeli da ostvare cilj.

"Ovo su isti momci od pre sedam meseci, ali su se igrački nadogradili. Nemamo prevelike zvezde, fokusiramo se na timski duh, karaktre, srce... Daju se maksimalno, njima dolazak u reprezentaciju nije otaljavanje posla, trude se da zavrede pažnju", istakao je selektor Peruničić.

O očekivanjima na EP nije želio da govori, rekao je da je rano za to, da slijedi analiza svega što je urađeno i da treba vidjeti na čemu još treba raditi, ali ističe da vjeruje da ovaj tim može da napreduje.

Ipak, Peruničićeva odluka da napravi smjenu generacije naišla je na kritiku mnogih.

"Moj uslov kada sam dobio poziv da budem selektor je bio da napravim rez u reprezentaciji. Uz poštvanje prema bivšim reprezentativcima, moramo preseći i dati priliku novim klincima. Nemam sumnju u ono što radim. Mogao je rez da se desi i mnogo ranije, da svake godine dođu po dva nova imena, da stiču iskustvo, a ne da momci koji su nekoliko godina u reprezentaciji nisu do kraja imali uloge koje sada imaju. Meni je najdraže zbog njih što smo se plasirali na EP, a ja sam navikao ceo život da nosim teret", rekao je Peruničić i dodao:

"Potpuno verujem ovim momcima. Momci su bili u strahu da su nečije rezerve, ali oni su moj izbor. Ja sam navikao na kritike, ali uvek idem samo pravo bez obzira na udare sa svih strana. Malo ljudi se usudi da krene ovim putem, to je rizik, a ja sam odabrao najteži mogući put. Ali, sve što je teško je na kraju slađe, kada dobijete sve na tacni nema tu draž nego kada se namučite."

Porodica

Nenad Peruničić, selektor Srbije, istakao je da je reprezentacija kao porodica.

"Puno razgovaramo individualno s igračima, na zajedničkim sastancima, analiziramo utakimice, vodimo računa da provedu vrijeme i s porodicama i oni to znaju da cene", rekao Peruničić.

"Kada si dole, gaze te koliko mogu"

Sada čestitke svižu sa svih strana, ali prethodnih mjeseci nisu svi bili uz rukometne "orlove".

"Hvala svim ljudima koji su meni, nama, od početka davali najiskreniju podršku. Mi smo takav narod, kada si dole gaze - te koliko mogu, bude podmetanja, obezvređivanja, ali ne osvrćem se na takve stvari", rekao Peruničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije