Rukomet

Počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše

Počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše
Foto: N.N. | Počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše

Rukometaši Francuske brane titulu na 26. Svjetskom prvenstvu, koje danas počinje u Njemačkoj i Danskoj. Osim uvijek jakih Francuza, dosta se očekuje od domaćina takmičenja, a biće zanimljivo vidjeti šta oslabljena Hrvatska može da uradi na šampionatu.

Prvenstvo u 18.15 u Berlinu otvaraju Njemačka i Južna Koreja u okviru A grupe, u kojoj su i Francuska, koja nastupa bez jednog od najboljih rukometaša ikada Nikole Karabatića (operasano mu je stopalo), Rusija, Srbija i Brazil. Dva sata kasnije u Danskoj će igrati reprezentacije Čilea i Danske, koja će pokušati da nakon tri poraza u finalima dođe do prve titule. Taj meč će se igrati u Kopenhagenu, a nastavak takmičenja u C grupi, u kojoj su još vicešampion iz 2017. Norveška, Austrija, Tunis i Saudijska Arabija, biće igran u Herningu.

U B grupi u Minhenu igraju Španija, Makedonija, Island, Bahrein, Japan i Hrvatska, koja je na prošlom SP u Francuskoj bila četvrta. Povrede su djelimično krojile spisak selektora Line Červara. Zasad na SP neće ići pivot PPD Zagreba Leon Šušnja, važan igrač odbrane, koji se povrijedio. Umjesto njega u timu je Halil Jaganjac, ali hrvatski mediji navode da će Šušnja, u slučaju da se oporavi, otići na šampionat. Prije nekoliko dana selektor je rekao da će nedovoljno oporavljenom Domagoju Duvnjaku dozirati minutažu, ali posljednje vijesti govore da će najbolji hrvatski rukometaš biti spreman za veliko takmičenje.

"Jedva čekamo prvu utakmicu s Islandom u petak. Čuli smo da će biti puno naših navijača i to nam puno znači. Iako smo u krugu tih reprezentacija koje mogu ući u borbu za medalje, osam-devet reprezentacija imaju strašne momčadi", rekao je Duvnjak, a prenio portal 24sata.

On je istakao da je cilj Hrvatske da bude među sedam najboljih i da izbori nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Červar smatra da treba maksimalno ozbiljno prići rivalima u grupi.

"U našoj skupini znamo da je Španjolska europski prvak, ali i zemlje poput Japana i Bahreina, a posebno Japan, mogu biti nagazna mina. Makedonija će sigurno biti motivirana i imat će puno navijača poput nas. Koncentrirani smo na Island, bit će teška utakmica, oni su nam u fokusu, ali naravno da pratimo druge kao što i oni prate nas", rekao je selektor Hrvatske.

Takmičenje u petak počinje i Srbija, koja će se u prvom meču sastati s Rusijom.

"Očekuje nas velika scena. Osećaj je isti kao kada sam bio igrač. Imamo pozitivnu tremu. Želimo najbolje moguće. Na tome smo radili. Rusi su promenili dosta toga. Uz poštovanje protivnika i svih velikih reprezentacija, uvek gledam najviše sebe i svoju ekipu, stav, energiju, želju i način na koji ćemo izneti pritisak, od koga ne može da se pobegne. Nema pognute glave šta god da se desi. Prvenstvo je dugo. Svaki protivnik je najbolji na svetu i tako gledamo na ono što nas čeka", rekao je Nenad Peruničić, selektor Srbije, koji u timu ima šest debitanata, i dodao:

"Verujem u svoj rad i momke. Ne znam kakav će rezultat biti na kraju. Daćemo sve od sebe. Živimo za ovo."

U D grupi u Kopenhagenu igraće Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola. Tri najbolje selekcije izboriće plasman u glavnu fazu takmičenja, dok će ostali igrati Prezident kupu za plasman od 13. do 24. mjesta.

Kladionica: Danci favoriti

Ako gledamo ponudu kladionica Danska je favorit za osvajanje titule. Kladionica "William Hill" je na Dance stavila koeficijent 3,2, a u top 10 su: Francuska 3,3, Njemačka 6,5, Španija 7, Norveška 10, Švedska 13, Hrvatska 17, Mađarska 51, Katar 67 i Rusija 101.

Svjetsko prvenstvo za rukometaše 2019.

Domaćini turnira biće Danska i Njemačka. Aktuelni šampion Francuska će se boriti za petu titulu za šest godina.

Glavna runda

Dvije najbolje reprezentacije iz grupa će se plasirati u polufinale.

Raspored mečeva zavisi od pozicija Njemačke i Danske.

I Keln

II Herning

Mečevi: 19, 20, 21. i 23. januara

Polufinale Hamburg

25. januar:    Pobjednik I - poraženi II

Pobjednik II - poraženi I

Finale    Herning

27. januar: Pobjednici polufinalnih mečeva

*Prvi meč se igra u Kopenhagenu

Preliminarna runda

Od 10. do 17. januara

Tri najbolje selekcije iz grupa će se plasirati u glavnu rundu takmičenja.

A Berlin

Francuska

Rusija

Njemačka

Srbija

Brazil

Južna Koreja

B Minhen

Španija

Hrvatska

Makedonija

Island

Bahrein

Japan

C Herning*

Danska

Norveška

Austrija

Tunis

Čile

Saudijska Arabija

D Kopenhagen

Švedska

Mađarska

Katar

Argentina

Egipat

Angola

Prezident kup: 19. i 20. janaura

Kopenhagen, Keln

Eliminisani timovi će igrati plej-of za plasman od 13. do 24. mjesta

Meč za sedmo mjesto Herning

26. januar: 4. iz Grupe I i 4. iz Grupe II

Meč za peto mjesto Herning

26. januar: 3. iz Grupe I i 3. iz Grupe II

Meč za treće mjesto Herning

27. januar: Duel poraženih polufinalista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije