Rukomet

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" postaje sve privlačnija

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" postaje sve privlačnija
Foto: N.N. | Rukometaši Borca bolji od Sloge

Ruski profesionalni tim Gazprom i Bardiani iz Italije najavili su dolazak na biciklističku trku "Beograd - Banjaluka 2018", što će podići kvalitet tradicionalne trke, koja ima uticajno mjesto u svijetu sporta u regionu.

Trka "Beograd - Banjaluka" je od ove godine odlukom Svjetske biciklističke unije u višoj kategoriji, odnosno kategoriji 2.1, što automatski privlači jače timove i profesionalce.

"Gazprom je najjača ruska ekipa, koja se takmiči na 'Tur de Fransu', 'Điro d' Italiji'... i njen dolazak mnogo znači za našu trku. Dosad profesionalne ekipe nisu učestvovale, jer nismo bili prva kategorija, ali kako rastemo i kvalitet učesnika je veći. Bardiani iz Italije je, takođe, profesionalni tim, veoma dobar, a pored brojnih vrhunskih vozača očekujemo nastup Vitalija Butsa, koji je 2016. slavio na jednoj od naših trka", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

Ekipa Gazproma će uoči trke boraviti nekoliko dana u Banjaluci, u grad na Vrbasu će doći nakon trke u Hrvatskoj, a ko će sve biti na startu trke "Beograd - Banjaluka", koja je na programu od 27. do 29. aprila, ostaje da vidimo.

Timovi se uveliko prijavljuju za nastup na trci, koja će ove godine doživjeti 12. izdanje, ali i prvi put biti vožena kao etapna trka.

"Prijavljeno je 12-13 ekipa, a dolazak su prvi put najavili timovi iz Kine i s Tajlanda", dodao je Kuvalja.

Uslovi za prelazak trke "Beograd - Banjaluka" u višu kategoriji kada je u pitanju nivo organizacije i kvalitet takmičara ispunjeni su još 2013. godine, a glavna prepreka su bile finansije.

"Pobjednik dobija tri puta više bodova nego ranije, veći je nagradni fond, tako da je i organizacija trke skuplja. Za ovogodišnju trku nam je potrebno 200.000 KM, sada tražimo sponzora žute majice (vodeći u ukupnom poretku), a i kvalitet ekipa zavisi od novca. One najbolje ekipe, poput Skaja, traže mnogo bolje uslove, a mi ćemo se s predstavnicima vlasti i sponzora truditi da dovedemo što bolje ekipe", rekao je Kuvalja.

Zasad se zna da je start u Beogradu, cilj trke će biti u Banjaluci, jedan od domaćina ponovo će biti opština Teslić, a u toku su pregovori da biciklistički karavan prođe kroz Brčko. Ko će još ugostiti bicikliste iz poznatih svjetskih ekipa trebalo bi uskoro da bude poznato.

11 puta održana biciklistička trka "Beograd - Banjaluka"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije