Rukomet

Šahdanović nije smio da igra protiv Borca

Šahdanović nije smio da igra protiv Borca
Foto: N.N. | Šahdanović nije smio da igra protiv Borca

Rukometaš Halil Šahdanović nije imao pravo nastupa za Gračanicu, niti za ijedan klub u BiH, odlučila je u utorak Registraciona komisija Rukometnog saveza BiH.

Borac M:tel se žalio zbog utakmice 8. kola Premijer lige BiH (Gračanica dobila 25:21) tvrdeći da Šahdanović nije imao pravo da igra jer je registrovan u Rukometnom savezu Austrije. Iako Šahdanović nekoliko godina igra u BiH, njegov slučaj je dospio u javnost kada ga je Gračanica željela registrovati za Čelendž kup. Tada je iz Evropske rukometne federacije (EHF) saopšteno da je registrovan u Austriji i da nema pravo nastupa za bh. klub.

"S obzirom na to da je otvoren istražni postupak Pravne službe EHF-a prema RS BiH i Šahdanoviću i obavijesti da on ne može nastupiti u EHF kupu i takmičenjima u BiH, te da sva prava transfera pripadaju RS Austrije, Registraciona komisija konstatuje da Šahdanović nije imao pravo nastupa za Gračanicu, niti za ijedan klub u BiH, te se suspenduje do okončanja prvanog postupka koji vodi EHF", stoji u odluci Registracione komisije.

Komisija je komesaru Premijer lige Srđanu Joviću predložila da donese odluku u skladu sa propozicijama i pokrene disciplinski postupak protiv Gračanice i Šahdanovića. Jović nije želio da govori o daljim koracima jer nije bio dobio odluku Komisije. U propozicijama, između ostalog, stoji da će utakmica biti registrovana službenim rezultatom 10:0 za protivnika ako ekipa nastupi s igračem koji nije imao pravo nastupa.

Prije nekoliko dana su iz Gračanice saopštili da je žalba Borca neosnovana i neblagoveremena, te da je Šahdanović njihov član od sezone 2017/2018. kada je stigao iz Gradačca i da je za ovu sezonu uredno registrovan i licenciran od strane Registracione komisije RS BiH.

Dok ne dobijemo konačnu odluku o slučaju "Šahdanović", rukometaši igraju 10. kolo Premijer lige u okviru kojeg  u srijedu (19 časova) u Visokom derbi igraju Bosna Vispak i Izviđač CO.

"Dolazi nam prvak i nimalo naivna ekipa. Izviđač je na tabeli odmah iza nas,  tako da bismo se pobjedom odvojili od Ljubušaka i stali uz Borac i Gračanicu. Mislim da smo spremni za to", rekao je Muhamed Toromanović, pivot Bosne.

Trener Izviđača Mario Bjeliš zna šta njegove igrače čeka u Visokom:

"Očekujem tešku utakmicu. Bosna je favorit s obzirom na prikazanu igru u dosadašnjem dijelu lige, iskustvo, prije svih Adnana Harmandića i Toromanovića, i činjenicu da igra na svom terenu, ali svi krećemo od 0:0. Daćemo sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat."

Borac će istog dana od 18 časova dočekati Drinu.

"Slijedi duel sa novajlijom u ligi. Drina nema bodova, ali ne treba je potcijeniti. Svaka ekipa koja se potcijeni može biti nezgodna, tako da treba da uđemo u utakmicu bez kalkulisanja. Očkujem pobjedu i da napravimo dobru uvertiru za subotnji duel sa Izviđačem", rekao je Miloš Nježić, rukometaš Borca.

Borac neće moći računati na povrijeđenog golmana Bojana Ljubišića.

Parovi

srijeda: 17.30 časova: Sloboda - Slavija, 18: Borac M:tel - Drina, 19: Leotar - Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje), Bosna Vispak - Izviđač Central osiguranje, Lokomotiva - Goražde, Iskra - Gračanica, Konjuh - Sloga (Doboj). U utorak je na programu bila utakmica Vogošća Poljine Hills - Maglaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije