Sportovi na vodi

APK 22. april bogatiji za 1.110 medalja i 41 rekord

APK 22. april bogatiji za 1.110 medalja i 41 rekord
Foto: N.N. | APK 22. april bogatiji za 1.110 medalja i 41 rekord

Akademski plivački klub 22. april prošle godine proslavio je 10 godina postojanja, a plivači su mu čestitali sa 41 bh. rekordom te 1.110 medalja (433 zlatne, 368 srebrnih i 309 bronzanih).

Mihajlo Čeprkalo oborio je sedam seniorskih i 14 omladinskih rekorda, Marko Kovačić je šest puta obarao kadetske rekorde, dok je Jovan Lekić upisao tri državna rekorda u kategoriji pionira. Štafete (seniorska i pionirska) su 11 puta bile "rekordne".

Čeprkalo je na Balkanskom juniorskom prvenstvu doplivao do zlata na 100 m slobodno i bronze na 100 m delfin te osvojio srebrnu medalju u štafeti 4x100 m slobodno, u kojoj je plivao i Kosta Vrkeš. Vrkeš je plivao i na Evropskom juniorskom prvenstvu, Kovačić pamti bronzu (100 m slobodno) sa Komen kupa na Malti, a nastupe na međunarodnoj sceni Luka Šćekić i Katarina Ćurlik.

"Protekla godina bila je izuzetno uspješna, jer je nastavljen kontinuitet takmičenja na međunarodnoj sceni, koji je rezultirao osvajanjem medalja i ostvarenim plasmanima na međunarodnoj i domaćoj sceni. Čeprkalov nastup na Olimpijskim igrama 2016 mnogim plivačima bio je 'vjetar u leđa'. Danas u APK 22. april stasava nova generacija plivača (kadeta i juniora), koja je u toku 2017. pokazala da plivački sport u RS ima perspektivu", rekao je trener Goran Grahovac.

Najzadovoljniji je činjenicom da uspjesi iz prethodnih godina nisu slučajni.

"Sve je to proizvod rada i upornosti mojih plivača i mene. Sreća i slučajnost nisu česti u sportu, posebno u plivanju. Takođe, veoma je važno da se svi što više takmiče na međunarodnoj sceni, jer samo tako mogu biti još bolji i postati kompletni plivači te 'konkurentni' na plivačkoj sceni", smatra Grahovac.

I ove godine Banjalučane čekaju brojna takmičenja. Među njima je Balkansko juniorsko prvenstvo, koje će biti održano u maju u Sarajevu.

"Važno je da moji plivači isplivaju norme za ovo takmičenje, a o rezultatima ćemo govoriti kasnije. I ove godine će biti Komen kup, a jedan od ciljeva je i Evropsko juniorsko prvenstvo u Finskoj. Kovačić je jedan od onih koji bi mogao da ispliva normu za ovo takmičenje. U oktobru će biti Olimpijske igre mladih, koje su prvi put održane prije četiri godine u Kini i tada je Branka Vranješ, plivačica 22. aprila, učestvovala. Nadam se da ćemo i na ovim igrama imati predstavnika", rekao je Grahovac i dodao:

"Zadovoljan sam što se 22. april pozicionirao, ne samo na prostorima RS i BiH, već i regiona, a iako ne volim da planiram dvije-tri godine unaprijed, zašto ne razmišljati i o Tokiju, gdje će biti održane naredne OI?"

8. godinu zaredom APK 22. april biće domaćin Međunarodnog plivačkog mitinga "22. april", koji je dio Velike nagrade balkanskih gradova (Beograd, Sarajevo, Banjaluka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije