Sportovi na vodi

Borac čeka prijem u Vaterpolo savez RS: Teško je, ali ne odustajemo

Borac čeka prijem u Vaterpolo savez RS: Teško je, ali ne odustajemo
Foto: N.N. | Borac čeka prijem u Vaterpolo savez RS: Teško je, ali ne odustajemo

Vaterpolo klub Borac iz Banjaluke i dalje čeka na prijem u Vaterpolo savez RS, a iz Saveza poručuju da mišljenje nisu promijenili od 2017. i da je povećanje broja klubova protivno interesu vaterpola RS.

Vaterpolo klub Borac iz Banjaluke i dalje čeka na prijem u Vaterpolo savez RS, a iz Saveza poručuju da mišljenje nisu promijenili od 2017. i da je povećanje broja klubova protivno interesu vaterpola RS.

"Treću godinu čekamo na prijem. Teško nam je jer na taj način ostajemo bez nekih povlastica, ali ne odustajemo", rekao je Davor Josipović, predsjednik Borca.

On je istakao da je u kontaktu sa brojnim institucijama te dodao:

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS bi trebalo da riješi ovaj problem. Iako smo od njih dobili odgovor da će novi Zakon o sportu takve stvari rješavati, mi mislimo da je za naš slučaj dobar i postojeći zakon. Iz VS RS smo ranije dobili objašnjenje da  nismo lojalna konkurencija, da se razvodnjava kvalitet vaterpola i da ne možemo biti primljeni u Savez, ali jedan klub i jedan čovjek sve kontrolišu."

Josipović tvrdi da klub ostaje bez potencijalnih prihoda jer nije član VS RS.

"Nemamo pravo na podršku institucija, na primjer koristimo komercijalne termine na bazenu, ne možemo dobiti dio besplatnih termina, kao ni besplatne članarine za socijalno ugrožene članove koje daje grad Banjaluka, besplatne sistematske preglede... Klub opstaje zahvaljujući samofinansiranju", rekao je Josipović, dodajući da je minimum potrebnih sredstava za sezonu 50.000 KM (uključujući nastup u Ligi Slovenije) i da dio takmičenja za mlađe kategorije finansiraju roditelji.

Slobodan Grahovac, predsjednik Vaterpolo saveza RS i prvi čovjek VK Banjaluka, ističe da se ništa nije promijenilo od kada je Borac zatražio prijem u Savez.

"Odbijeni su na osnovu činjenica, jer se radi o cijepanju vaterpolo klubova RS i izvlačenju mlađih kategorija. Konkretno pocijepan je VK Banjaluka, nosilac vaterpolo sporta u BiH, što je u interesu klubova iz FBiH, a poznato je da je Josipović bio trener kadeta i pionira u VK Banjaluka i da su djeca koja su trenirala godinama u Banjaluci prešla u Borac. Ranije, 2011. je donesena odluka da se ne formiraju novi klubovi jer se gubi kvalitet. Novi Sad, Niš, Kragujevac... imaju po jedan vaterpolo klub, a Banjaluka pet, uključujući Borac i jedan klub veterana", rekao je Grahovac.

Josipović kaže da u Borcu imaju 80 aktivnih članova - od dječaka rođenih 2013. i ranije.

"Imamo vaterpoliste koji žele da treniraju i da igraju. Da ne idemo na turnire izgubili bismo interes za ovim sportom, jer nema takmičenja. VS RS pokušava da ugasi Borac, ali ne odustajemo, radimo još više", rekao je Josipović, ističući da je klub zajedno sa Plivačkim klubom Borac nedavno dobio prostorije na Gradskom olimpijskom bazenu.

2008. osnovan VK Borac

2017. VK Borac reaktiviran

Treći "Borac kup"

Treći "Borac kup" biće održan od 25. do 27. oktobra na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci.

"Učestvovaće ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, Švedske, Italije i čekamo potvrdu tima iz Rusije. Najvjerovatnije ćemo u kategoriji U18 imati osam ekipa, a u U16 14 ekipa", rekao je Davor Josipović, predsjednik Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije