Sportovi na vodi

Filip Filipović za "Nezavisne": Poraz motiviše više, pobede uspavljuju

Filip Filipović za "Nezavisne": Poraz motiviše više, pobede uspavljuju
Foto: N.N. | Filip Filipović: Poraz motiviše više, pobede uspavljuju

Poraz u finalu Lige šampiona boli, ali ono što zaista teško pada jeste činjenica da treću godinu zaredom nismo uspeli u onome što smo postavili kao cilj ispred sebe, rekao Filip Filipović, jedan od najboljih vaterpolista svijeta i član italijanskog Pro Reka.

Italijanski tim nije se popeo na krov Evrope od 2015, a početkom ovog mjeseca (9. jun) poraženi su u finalu Lige šampiona od Olimpijakosa. Pre Reko je i dalje najtrofejniji klub u Evropi sa osam trofeja, ali ovo im je već sedmi poraz u finalima i po tome su rekorderi. Osim gubitka titule, italijanski kub je ostao i bez trenera jer je sporazumno raskinuta saradnja sa Vladimirom Vujasinovićem i pored domaćih trofeja. Filipović je istakao da mu je njegov odlazak teško pao.

"Vlada je napravio neviđen posao. Iskreno, nisam imao u klubu dosad takvog trenera kao što je on. Pogrešili smo svi zajedno, ali na njega je pala sva odgovornost. Nije mi pravo. Iskreno, nisam ni u ludilu zamišljao da će dobiti otkaz jer znamo da kad kažemo Pro Reko, prva asocijacija nam je Vlada Vujas i šta je sve uradio za ovaj klub", izjavio je 31-godišnji vaterpolista.

NN: Nema mnogo vremena za tugovanje, počele su pripreme sa reprezentacijom za Evropsko prvenstvo u Barseloni. Srbija ima tri vezana zlata. Možete li opet do trofeja i koga vidite kao glavne konkurente na tom putu?

FILIPOVIĆ: U ovom trenutku mislim da je najbitnije da se okrenemo sebi, da radimo na svojoj igri koja znamo i sami mora biti drugačija. Svesni smo situacije da se dosta stvari oko nas menja, tako da i mi moramo da im se prilagođavamo. Srbija na svakom prvenstvu ide na najviši mogući plasman i to nikada nismo krili. Dokaz da smo sposobni prilagođavanju su uspesi koje nižemo zadnjih godina, a pritom vaterpolo kao sport se konstantno menja.

NN: Tokom karijere ste osvojili sve sa klubom i reprezentacijom. Imate i veliki broj individualnih priznanja. Šta je ono za čime ste još "gladni", šta Vam je sljedeći veliki cilj?

FILIPOVIĆ: Ne obazirem se previše na ono što sam uradio, ostvario u svom životu. Više obraćam pažnju i pokušavam da izvlačim pouke iz onih stvari kojem nisam uradio. Smatram da uspesi mogu da motivišu, daju određenu satisfakciju, ali svestan sam da poraz motiviše mnogo više. Pobede, odnosno uspeh, znaju da uspavaju.

NN: Do kada mislite da se aktivno bavite vaterpolom i šta bi za Vas bio savršen kraj karijere?

FILIPOVIĆ: Ne razmišljam o kraju, pogotovo ne o savršenom kraju. Jer ako krenem da razmišljam o njemu, mislim da ću u tom trenutku već biti na njemu i to nije kraj koji sam zamišljao. Želim da uživam u svom poslu i zahvalan sam što uživam svakog dana u ovom sportu.

O Partizanu

NN: Jedan ste od ljubimaca navijača Partizana, da li mogu da Vas očekuju ponovo u crno-bijeloj kapici? Da li sada ostajete u Pro Reku?

FILIPOVIĆ: Naravno da mi je želja da se opet vratim u svoj klub. Ali trenutno su mi sva razmišljanja vezana za Pro Reko. Imam još dve godine ugovor i namera mi je da osvojim još makar jedan naslov Lige šampiona pre nego što odem. Imam motiva, sportskih i ličnih da ostanem u klubu i vratim mu naslov koji toliko dugo želimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije