Sportovi na vodi

Iz Kine nose uspjehe i lijepe uspomene

Iz Kine nose uspjehe i lijepe uspomene
Foto: N.N. | Iz Kine nose uspjehe i lijepe uspomene

Bh. kajakaši i članovi banjalučkog Kajak-kanu kluba Vrbas M:tel Darko Savić, Dušan Mačkić i Anes Šudić iz Kine nose uspjehe i lijepe uspomene. Nastupali su na trkama Svjetskog kupa, a Savić može da se pohvali da je pobijedio na najopasnijoj rijeci u Kini - Salvin, na kojoj je čuveni Tigrov skok.

Bila je to posljednja trka Svjetskog kupa u 2019.

"Rijeka Salvin je posebna, zaista je ogromna i veoma ju je teško uporediti s našim Vrbasom. Protok vode je nekoliko hiljada kubika, a na Vrbasu nekoliko desetina. Vrlo je zahtjevno spustiti se niz stazu, a pogotovo takmičiti se i imati cilj proći stazu što je brže moguće", rekao je Savić za "Nezavisne", koji je 2017. prvi put nastupio na toj rijeci.

Banjalučanin je tada uživao, bio jedan od hrabrijih koji su krotili Tigrov skok, a sada je pobijedio i još jednom pokazao kvalitet.

"Ovo su bile posljednje trke Svjetskog kupa u ovoj godini, a generalni plasman još nije izbodovan, tako da ću tek za nekoliko dana saznati plasman. Ipak, zadovoljan sam godinom u kojoj su mi najbolji rezultati polufinale Svjetskog prvenstva na kvalifikacijama za Olimpijske igre, peto mjesto u klasik trci na Svjetskom kupu i prvo mjesto u sprintu u Kini. Takođe, Anes, Dušan i ja smo veoma zadovoljni nastupima u Kini, imali smo odlične trke, a zlatna medalja na posljednjoj trci je i najbolji pokazatelj uspjeha. Anes je u klasiku bio osmi, a Dušan u sprintu 12", rekao je Savić.

Za kajakaše nije bilo puno slobodnog vremena jer su pored takmičenja, kako Savić kaže, često putovali na treninge. Ipak, Kina je za sve njih posebna.

"Kina je predivna i svi prizori na tim putovanjima su ostali u najljepšem sjećanju", kaže Savić.

I Šudić dijeli to mišljenje i ističe da se utisci ne mogu ukratko ispričati, a o takmičenju dodaje:

"Nastupili smo na dva takmičenja - Kina open i Svjetski kup, gdje smo svi ostvarili jako dobre rezultate. Ja sam na trci klasik na Kina openu zauzeo šesto mjesto, a na trci klasik na Svjetskom kupu osmo. Zadovoljan sam."

Kada je 2017. bio u Kini, Saviću je problem predstavljala hrana. Kaže da ukusi nisu slični našima, da nije bilo čokolade i da je svaki dan jeo rižu i banane. Sada je situacija bila nešto drugačija.

"Nismo imali ovog puta problem s hranom, prilagodili su dosta hranu onoj kakva je kod nas u Evropi, tako da smo imali savršen servis u svakom smislu", rekao je Savić.

Da li će njega, Dušana i Anesa put i sljedeće godine odvesti u Kinu - bh. kajakaši kažu da za 2020. imaju dosta planova i da je rano o njima govoriti, ali da će kad krenu s pripremama izdvojiti prioritete i potruditi se da na visokom nivou počnu sljedeću sezonu.

Stanković glavni sudija

Posljednjih sedmica sa kajakašima u Kini je boravio i Nikola Stanković, direktor banjalučkog KKK Vrbas M:tel i nekadašnji kajakaš. On je na ICF Svjetskom kupu u Kini bio u ulozi glavnog sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije