Sportovi na vodi

Mešetović cilja polufinale EP

Mešetović cilja polufinale EP
Foto: Ilustracija | Mešetović cilja polufinale EP

Bh. plivač Adi Mešetović vjeruje da može do polufinala na Evropskom prvenstvu u malim bazenima, koje 13. decembra počinje u Danskoj, a u dobar nastup vjeruje i njegov klupski kolega iz Olimpa Nikola Bjelajac.

Mešetović će u Kopenhagenu plivati 50 metara slobodno, 50 m delfin, 50 m prsno i 100 m mješovito.

"Želim da oborim barem jedan državni rekord, a ciljam polufinale. Znam da je to veliki zalogaj, ali spreman sam. Neću biti nezadovoljan ni ako oborim 'samo' rekord, ali potrudiću se da se plasiram u polufinale. To ću pokušati da ostvarim u disciplinama 50 m slobodno i 50 m delfin, dvjema veoma atraktivnim disciplinama. Neće biti jednostavno, EP je možda jače od Svjetskog prvenstva, jer na SP dođu i neki plivači iz zemalja u kojima plivanje nije razvijeno, ali na šampionatima Evrope je drugačije", rekao je Mešetović.

Plivač Olimpa smatra da je vrijeme da bh. plivači počnu da se bore za više plasmane.

"Kod nas već duže vrijeme vlada mišljenje da je važno učestvovati, ali mislim da taj stav treba promijeniti. Moramo početi gledati ka polufinalima, rano je pričati o finalima, ali moramo da povećamo ambicije", istakao je Mešetović.

Iako se proteklih dana mučio sa virusom, Mešetović je od juče ponovo u bazenu i spreman će dočekati EP. Forma mu je u uzlaznoj putanji.

"Na takmičenju u Zrenjaninu mi je izmakao državni rekord na 50 metara slobodno, ali mislim da u Kopenhagenu mogu plivati ispod te granice, odnosno ispod 22.16 sekundi", rekao je Mešetović.

Za njegovog mlađeg kolegu Bjelajca EP će biti veliko iskustvo i još jedna prilika za dokazivanje. On će plivati 50, 100 i 200 metara slobodno.

"Veliko mi je zadovoljstvo što ću učestvovati na EP. U sve tri discipline su mi prioriteti da isplivam svoja najbolja vremena. O plasmanima ne razmišljam, tek sam ulazna godina seniora i ovo mi je prvo EP u malim bazenima, u kojima još nisam dovoljno dobar. Uz to, doći će najbolji evropski plivači, očekujem i evropske rekorde, baš će biti jako takmičenje", rekao je devetnaestogodišnji Bjelajac.

Bjelajac je posljednju provjeru pred odlazak u Dansku imao proteklog vikenda na Otvorenom prvenstvu Srbije u Novom Sadu, gdje je na 200 metara slobodno oborio lični rekord (1.50.04 minuta) i osvojio bronzanu medalju.

"S obzirom na jaku konkurenciju, činjenicu da sam se takmičio sa starijim plivačima i da sam iz punog treninga otišao na takmičenje, zadovoljan sam. Ali, biće to još bolje kada se malo odmorim.

Bh. tim sa šest takmičara

BiH će na Evropskom prvenstvu predstavljati šest plivača i plivačica. Osim Adija Mešetovića i Nikole Bjelajca, nastupiće Amina Kajtaz, Nejla Karić, Lamija Medošević i Emina Pašukan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije