Sportovi na vodi

Novac nedostaje, ali ne i trud i optimizam

Novac nedostaje, ali ne i trud i optimizam
Foto: N.N. | Novac nedostaje, ali ne i trud i optimizam

Bh. kajakaši Darko Savić, Dušan Mačkić i Anes Šudić spremaju se za nastup na Svjetskom prvenstvu i trkama Svjetskog kupa, svakodnevno treniraju, ali još ne znaju da li će otputovati u SAD. Razlog je kao i mnogo puta do sada kada su u pitanju naši sportisti - novac.

Svjetsko prvenstvo na divljim vodama će biti održano od 26. do 30. aprila u Sjevernoj Karolini, a nakon SP-a Sjedinjene Američke Države će biti domaćin dvije trke Svjetskog kupa.

"Mi se spremamo kao da idemo na Svjetsko prvenstvo. Počeli smo čak i pripreme u vezi s dobijanjem viza i optimisti smo povodom odlaska na šampionat", rekao je Darko Savić, najbolji bh. kajakaš, za "Nezavisne".

Pripreme za veliko takmičenje počele su prošle godine.

"Nas trojica smo krajem prošle godine bili mjesec dana u Kini, gdje smo pored ostalih trka nastupili na Svjetskom kupu, i taj period smo iskoristili kao pripreme za Svjetsko prvenstvo. Po povratku u Banjaluku smo nastavili s treninzima na rijeci Vrbas, nevezano za to da li ćemo nastupiti na SP ili ne. Vremenski uslovi nam idu naruku, uslovi za treninge su idealni i koristimo ovaj period na najbolji način", istakao je Savić.

Dio novca je obezbijeđen.

"Za naš odlazak u SAD je potrebno oko 20.000 KM. Klub je dio novca obezbijedio, ali nadamo se podršci i da ćemo nastupiti na Svjetskom prvenstvu i trkama Svjetskog kupa. Ukoliko ne odemo, usredotočićemo se na neke druge trke", rekao je kajakaš Vrbasa.

Ne treba ni govoriti koliko bi odlazak na Svjetsko prvenstvo i trke Svjetskog kupa značio sportistima.

"Mnogo bi značio za nas lično, za naše karijere, ali i za klub i reprezentaciju. To su velika takmičenja, dolaze vrhunski sportisti i to je prilika da se dokazujemo. Rijeke na kojima će biti takmičenja su slične Vrbasu, tako da se nadamo da bismo mogli ostvariti dobre rezultate", rekao je Darko Savić.

Test za Svjetsko prvenstvo bh. kajakašima biće trke Evrokupa u Banjaluci i u Makedoniji.

Olimpijske igre

U ovogodišnjem planu trka Darka Savića je kvalifikaciona trka za Olimpijske igre, koje će ovog ljeta biti održane u Japanu.

"Vjerovatno ću u maju nastupiti u Duizburgu na kvalifikacionoj trci za OI na mirnim vodama. Prošle godine sam imao dobre šanse da izborim nastup na Igrama u Tokiju, ali ove godine je malo teže, pošto su ostala samo dva mjesta za evropske takmičare, a dosta dobrih kajakaša se još nije kvalifikovalo", rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije