Sportovi na vodi

Savić kroti "Tigrov skok"

Savić kroti "Tigrov skok"
Foto: N.N. | Savić kroti "Tigrov skok"

Banjalučanin Darko Savić jedan je od 10 kajakaša iz cijelog svijeta koji je dobio poziv Svjetske kajakaške federacije (ICF) da nastupi na međunarodnoj trci u Kini.

Godine treninga, uspjeha na rijekama širom svijeta, medalje na velikim takmičenjima su iza Savića, a sada je stiglo veliko priznanje za takmičara Kajak kanu kluba Vrbas M:tel.

"Mnogo mi znači što me ICF izabrao među 10 kajakaša koji će nastupi na trci u Kini. Biće to trka za koju će znati cijeli kajakaški svijet, a samim tim i promocija Kajak kanu kluba Vrbas i grada Banjaluka", rekao je Savić, koji je ove godine, između ostalog, nastupio u C finalu Svjetskog prvenstva na mirnim vodama, osvojio četvrto mjesto na Evrokupu, srebro sa Evrokupa, 13. mjesto na Evropskom prvenstvu na diviljim vodama, kao i dva finala na svjetskim kupovima.

To je tradicionalna trka u Kini, a od ove godine je pod pokroviljstvom ICF-a, koji je takmičare pratio posljednje tri godine i na osnovu uspjeha izabrao 10 najboljih. Takmičenje će biti u decembru na izuzetno zahtjevnoj stazi.

"Takmičenje je na najopasnijoj rijeci u Kini  - Salvin. Najteži dio je 'Tiger jump' (Tigrov skok) i moram priznati da budi strah, ali svi smo mi iskusni kajakaši i vjerujem da neće biti problema. Kubikaža rijeke je velika, na Vrbasu je 100 kubika, a u Kini nekoliko hiljada. Pored fizičke spreme neophodno je iskustvo. Nastupio sam na dosta jakih staza, ali sa dosta manjom kubikažom i ovo mi je prva ekstremna staza", istakao je Banjalučanin i dodao da je dodatni motiv za dobar nastup nagradni fond od 20.000 dolara.

Još nije definisan datum odlaska, ali Savić bi u Kini trebalo da bude 5. decembra, a onda slijede dvije trke na 14 i 17 kilometara.

"Imaju nekoliko dana za treniranje u Kini, a i u Banjaluci radim jačim intenzitetom. Inače u jesenjem i zimskom periodu veslam samo jednom dnevno, ali sada veslam dva puta dnevno i jednom idem u teretanu. S ozbirom na to da je duga sezona, malo mi je bilo teško da uđem u jači trenažni proces poslije pauze, ali sada je sve dobro", rekao je Savić.

U Vrbasu su ponosni na svog takmičara.

"Velika je ovo čast i još veće priznanje za banjalučki sport i naš klub, a prije svega za našeg Darka. On je i ovaj put dokazao da je vrhunski sportista vrijedan hvale jer nije zanemariva činjenica da je ICF Odbor za divlje vode od svih kajakaša u svijetu baš njega svrstao u najboljih 10 koji će nastupiti u Kini", rekao je Nikola Stanković, direktor Vrbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije