Sportovi na vodi

Stižu plivači iz 12 zemalja

Stižu plivači iz 12 zemalja
Foto: N.N. | Stižu plivači iz 12 zemalja

Bosna i Hercegovina i Sarajevo biće za vikend domaćini 47. Balkanskog juniorskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 150 najboljih mladih plivača iz 12 zemalja.

Za medalje na Olimpijskom bazenu "Otoka" boriće se takmičari iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Kosova, Moldavije, Makedonije, Rumunije, Slovenije (Slovenci prvi put nastupaju na Balkanskom juniorskom prvenstvu), Srbije, Turske i BiH, a takmičenje će biti i kvalifikaciono za Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu 2018.

"Mnogo nam znači što smo dobili povjerenje za organizaciju važnog takmičenja. U realizaciji smo imali dosta poteškoća. Prošle godine smo izgubili organizaciju, koju smo kasnije ponovo dobili, a PS BiH je ispunio sve vrhunske potrebne uvjete za pripremu i realizaciju zahtjevnog takmičenja", rekao je Azur Kuduzović, generalni sekretar Plivačkog saveza BiH, i dodao:

"Na prošlogodišnjoj Balkanijadi u Sofiji naši juniori osvojili su 11 medalja. I ove godine s obzirom na kvalitet naših plivača očekujemo medalje, za šta su se naši reprezentativci ozbiljno pripremili. Svakako će ovo biti prilika da na jednom mjestu vidimo sve najbolje juniore sa Balkana, te da oni međusobno razmijene iskustva".

BiH će predstavljati Nejla Karić, Amar Šapčanin, Marko Kovačić, Aleksa Krminac, Hena Mešić, Marko Babić, Tarin Husić, Emina Pašukan, Fatih Tahirović, Elena Trivić i Amer Voljevica. Glavni trener je Goran Grahovac, a Evelin Avdić član stručnog štaba.

Prošlogodišnja prvakinja Balkana na 200 m slobodnim stilom i viceprvakinja na 400 m slobodno Karićeva i ove godine očekuje dobar nastup.

"Nadam se da ćemo osvjetlati obraz naše države. Daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate i osvojimo što je moguće više medalja", rekla je Karićeva.

Enes Peštek, direktor JP "Olimpijski bazen Otoka", rekao je da je Balkanijada od velike važnosti kako za organizatore, tako i za BiH.

"Za Balkanijadu smo sve resurse stavili na raspolaganje, sve u cilju što kvalitetnijeg i takmičenja i organizacije, te promocije našeg grada i zemlje", istakao je Peštek.

PS BiH je dobio povjerenje Konfederacije plivačkih saveza Balkana da organizuje veliko takmičenje, koje je i u kalendaru Svjetske plivačke federacije. Savez je sa JP "Olimpijski bazen Otoka" te uz podršku PS FBiH organizator Balkanijade, čije je svečano otvaranje u subotu u 17 časova. Takmičenje oba dana počinju od devet časova.

Zbog Balkanijade Olimpijski bazen "Otoka" neće raditi od petka do nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije