Tenis

Borna Ćorić za "Nezavisne": Imao sam sezonu života

Borna Ćorić za "Nezavisne": Imao sam sezonu života
Foto: N.N. | Borna Ćorić za "Nezavisne": Imao sam sezonu života

Iza njega je najbolja godina u karijeri, koju je krunisao osvajanjem Dejvis kupa prije nekoliko dana. Borna Ćorić je u razgovoru za "Nezavisne" godinu na izmaku nazvao sezonom života, a ujedno je naglasio da vjeruje da će u narednim godinama doći uspjesi i na grend slem turnirima.

Nedavno je napunio 22 godine i pred njim je jako duga karijera, a projektovan je kao jedan od vođa novog talasa koji bi mogao u stranu da baci vremešne tenisere. Ove godine je pokazao da na njega može ozbiljno da se računa. Godinu je završio na 12. mjestu na ATP listi, što mu je, naravno, i najbolji rezultat karijere. Osim Dejvis kupa, ove godine je podigao pehar na turniru u Haleu, a ostaće zapisano da je igrao i u finalu mastersa u Šangaju, gdje je poražen od Novaka Đokovića, koji je u to vrijeme grabio ka povratku na prvo mjesto na ATP listi.

"Osvajanje Dejvis kupa zaokružilo je najbolju sezonu mog života. Iako smo na papiru možda bili blagi favoriti, znali smo da će biti teško igrati pred 25.000 francuskih navijača. Srećom, od prvog trenutka smo se dobro nosili s pritiskom, a u tome je svakako pomoglo i 2.000 naših navijača, koji su u nekim trenucima čak nadglasali Francuze", rekao je Ćorić na početku razgovora i zatim prokomentarisao sezonu:

"Sezonom sam generalno jako zadovoljan. Više od rezultata veseli me napredak u igri. Također, mislim da sam dosta sazrio u psihološkom smislu, a veliku zaslugu u svemu tome imaju članovi mog tima. Od prvog dana radimo na poboljšanju svakog aspekta moje igre i mislim da se rezultati vide."

NN: Kako ste se osjećali na dočeku u Zagrebu? Zaokružili ste vrlo uspješnu godinu za sport u Hrvatskoj.

ĆORIĆ: Doček je bio ostvarenje mojih snova. Teško je riječima opisati koliko mi je značilo vidjeti pun trg i osjetiti pozitivnu energiju koja se stvorila. Sportski gledano, jako smo uspješna nacija, tako da sam više puta do sada imao priliku gledati dočeke naših sportaša. Uvijek sam se nadao da će doći trenutak da mi, tenisači, ponovno razveselimo narod. Posebno mi je drago da je to bila baš ova godina, u kojoj smo imali ogromne uspjehe u raznim sportovima.

NN: Trenutno ste na zasluženom odmoru u Dubaiju. Da li je to idealno mjesto da napunite baterije za novu sezonu?

ĆORIĆ: Sezona je bila dosta duga i moram priznati da sam sretan što je došlo vrijeme da se opustim, a to mi je sada najpotrebnije.

NN: Da li je vrijeme da novi talas tenisera sa Vama na čelu sa vrha skine staru gardu (Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal)? Možete li, da tako kažemo, da ih pošaljete u penziju?

ĆORIĆ: Ta "stara garda" napravila je za tenis zaista puno i mislim da svi mi iz mlađih generacija treba da im budemo zahvalni. Ove godine veliki broj mladih igrača ostvario je dobre rezultate. Pročitao sam nedavno da je između 10. i 20. mjesta na ljestvici najviše igrača mlađih od 23 godine još od 2006. To je odlična vijest za tenis. Što se tiče "stare garde", iskreno mislim da je njima taj proboj nas, mladih, više motivacija nego razlog za mirovinu.

NN: Kakvi su Vam planovi za narednu godinu? Da li je na redu osvajanje grend slema?

ĆORIĆ: Kao mlad često sam si zadavao ciljeve na početku sezone, a onda pucao pod pritiskom tih ciljeva. Prošle godine odlučio sam da je jedini cilj napredak u igri, a cijela ova sezona pokazala je da je to najbolji recept. Ne bježim od razmišljanja o rezultatima i svjestan sam da izuzev US opena ove godine do sada na grend slemovima imam, u najbolju ruku, osrednje rezultate. Ali vjerujem da će i to uskoro doći na svoje.

NN: Kada ste bili klinac, koga ste najviše voljeli da gledate na TV ekranu? Ko je bio čovjek zbog kojeg ste sebi kazali da želite da budete jedan od najboljih na svijetu?

ĆORIĆ: Na početku sam obožavao Rafu (Nadal), ali vrlo brzo sam zavolio Rodžera Federera i Novaka Đokovića. Naravno, tu su i naši igrači koji su nam 2005. donijeli Dejvis kup, Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić, s kojima sam, na moju veliku sreću, imao i imam priliku surađivati.

NN: Šta biste najradije promijenili na sebi? Da li imate neki porok i šta smatrate svojom najvećom vrlinom?

ĆORIĆ: Stvari koje mi smetaju trudim se aktivno mijenjati. Primjerice, kao mlađi igrač znao sam biti dosta nervozan. Ove godine poradio sam na tome. Naravno, dogodi se da i danas na treningu ili meču ne reagiram kako bih htio, ali puno rjeđe nego prijašnjih godina. Što se tiče poroka, u tom segmentu nemam problema. Sportski gledano, mislim da mi je najveća vrlina predanost cilju, a o onim ljudskim radije puštam drugima da govore.

NN: Mnoge djevojke zanima kakav je Vaš ljubavni status? Šta se kod Vas dešava po tom pitanju? Koju osobinu najviše cijenite kod djevojaka?

ĆORIĆ: Trenutno sam u vezi sa tenisom (smijeh). Sav fokus usmjeren mi je na teren, a što se tiče ljubavi, vjerujem da ću znati kada se to dogodi. Kod djevojaka mi je najbitnija iskrenost, te opuštenost.

Zdravlje pa sve ostalo

NN: Bliži se najluđa noć. Kakvi su Vam planovi za doček Nove godine? I koja Vam je novogodišnja želja?

ĆORIĆ: S obzirom na to da sam ove godine igrao do kraja 11. mjeseca, za odmor imam desetak dana. Nakon toga s timom počinjem pripreme za iduću sezonu. Dva dana bez treninga u periodu Nove godine mogla bi me skupo koštati, tako da će proslava biti mirna. Što se tiče želja, naravno najbitnije je ostati zdrav, a onda je sve na meni.

Aktivan na društvenim mrežama

NN: Dosta ste aktivni na društvenim mrežama. Koliko Vam znači mogućnost da sa fanovima održavate redovnu interakciju?

ĆORIĆ: Sjećam se koliko je meni kao klincu bila važna svaka informacija o mojim idolima, tako da mi je drago da danas imamo priliku na jednostavan način održati vezu s fanovima. Aktivan sam na Instagramu, Twitteru i Facebooku, a svi koji me prate znaju da volim ulaziti u interakcije s fanovima, posebno kada me nasmiju ili zabave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day one went well  Now it is time to focus on getting the job done  AJMOOOOO

A post shared by Borna Coric (@bornacoric) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije