Tenis

Đenesi pobjednik Srpska opena

Đenesi pobjednik Srpska opena
Foto: Vladimir Stojaković | Đenesi pobjednik Srpska opena

Italijanski teniser Alesandro Đanesi trijumfovao je na ATP čelendžeru Srpska open (nagradni fond 85.000 evra + hospitaliti) u Banjaluci nakon pobjede u maratonskom meču nad Argentincem Karlosom Berlokom.

 

Đanesi je juče u finalu savladao sedmog nosioca poslije tri sata i 25 minuta igre sa 6:7 (6), 6:4, 6:4, a za trijumf na 17. čelendžeru Teniskog kluba Mladost, nagrađen je sa 12.250 evra i 100 ATP bodova, koji će mu donijeti značajan pomak na ATP ranglisti. U Banjaluku je došao kao 247.

"Čarli, ti si za mene primjer i igrati protiv tebe bilo je zadovoljstvo. Presrećan sam zbog pobjede. Organizacija je bila perfektna, hvala svima, hvala sakupljačima loptica, hvala sponzorima, koji su učinili da se ovaj turnir održi. Vidimo se sljedeće godine", rekao je Đanesi, kojem je prelazni pehar uručio Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika RS Milorada Dodika i član Upravnog odbora Teniskog saveza RS, a pehar u trajno vlasništvo predao mu je Draško Milinović, predsjednik TS RS i Organizacionog odbora Srpska opena.

Nekada 37. teniser svijeta Berlok imao je samo riječi hvale za rivala i turnir.

"Prije svega, veoma sam srećan zbog Alesandra, velikog čovjeka i prijatelja. Nisam srećan što sam izgubio, ali igrao sam veoma dobro ove sedmice, dobio sam četiri veoma teška meča. Želim da zahvalim direktorici turnira Lani Popović, svima koji su učestvovali u organizaciji i koji su učinili da se osjećam kao kod kuće. Nadam se da ću sljedeće godine ponovo nastupiti u Banjaluci", rekao je Berlok.

Njemu je pehar uručio Dragan Jaćimović, pomoćnik za sport ministra porodice, omladine i sporta RS.

Lana Popović, direktorica turnira, je istakla da je turnir, po kvalitetu, nadmašio očekivanja.

"Imali smo fantastične mečeve i odlične igrače, a na kraju i odlično finale. Đanesi i Berlok su pokazali da su zaslužili finale. Mogu obećati da ćemo i sljedeće godine održati čelendžer Srpska open i da ćemo se truditi da budemo jači i bolji i pozivam sve da 2019. zajedno proslavimo punoljetstvo", rekla je Popovićeva i prisjetila se pokojnog Milana Radakovića, koji je 15 godina bio direktor ovog čelendžera.

"Da Mišo može da nas vidi, bio bi ponosan na turnir, na nagradni fond od 85.000 evra i sve što smo uradili."

Podsjetimo da je Đanesi u subotnjem polufinalu savladao sunarodnika Filipa Baldija sa 7:6 (3), 6:4, dok je Berlok bio bolji od Francuza Žoana Tatloa i slavio sa 6:2, 6:4. Titulu u dublu osvojili su Slovak Andrej Martin i Čileanac Hans Podlipnik Kastiljo pošto su savladali Litvanca Laurinasa Grigelisa i Alesandra Motija rezultatom 7:5, 4:6, 107.

Generalni pokrovitelj turnira bio je predsjednik RS, pokrovitelji su bili Vlada RS, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i grad Banjaluka, generalni sponzor je kompanija "Prointer", a sponzori kompanije "M:tel" i "Lanaco", te "Elektroprivreda RS".

Foto: V. Stojaković
Foto: V. Stojaković

Šampioni

2002. Tomas Berend i Verner Ešauer (finale nije igrano zbog kiše), 2003. Mario Radić, 2004. Juri Šukin, 2005. Vasilis Mazarakis, 2006. Marko Mirneg, 2007. Konstantinos Ekonomidis, 2008. Ilija Bozoljac, 2009. Danijel Himeno Traver, 2010. Marsel Ilhan, 2011. Blaž Kavčić, 2012. Viktor Hanesku, 2013. Aljaž Bedene, 2014. Viktor Troicki, 2015: Dušan Lajović, 2016. Adam Pavlasek, 2017. Maksimilijan Marterer, 2018. Alesandro Đanesi.

Sljedeće godine ATP 125?

Draško Milinović, predsjednik Teniskog saveza RS, najavio je da bi banjalučki čelendžer mogao sljedeće godine da preraste u ATP turnir s nagradnim fondom od 127.000 evra (ATP 125).

"Svi u Savezu i u TK Mladost su veoma srećni zbog turnira i nemao nijednu zamjerku, a čuli smo da su gosti bili takođe prezadovoljni. Hvala sponzorima i institucijama koji su godinama uz nas jer bez njih ništa ne bismo napravili. Idemo dalje i iduće godine vidjećemo da li postoji mogućnost da napravimo nešto više, da li je to ATP 125 turnir o tom potom, ali učinićemo sve da Srpska open i dalje postoji", rekao je Milinović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije