Tenis

Legende "Ozi" opena

Legende "Ozi" opena
Foto: N.N. | Legende "Ozi" opena

Tradicija duga 115 godina iznjedrila je brojne legende Australijen opena, prvog grend slem turnira sezone, koji se igra u Melburnu, gdje su titule osvajali Novak Đoković, Rodžer Federer, Serena Vilijams, Pit Sampras, Andre Agasi, Štefi Graf, Martina Navratilova, Bili Džin King, Ivan Lendl, Rod Lejver...

Oni su više ili manje obilježili istoriju turnira koja je počela 1905. kao Prvenstvo Australazije. Godine 1927. turnir je postao Prvenstvo Australije, a od 1969. igra se pod nazivom Australijen open (od te godine je turnir otvoren za profesionalce). U istoriju "Ozi" opena zlatnim slovima je uspisano ime srpskog tenisera Novaka Đokovića, rekordera sa sedam titula u open eri, koji ove godine brani trofej. Nole odlično igra u Australiji, u Melburnu je osvojio i svoju prvu od 16 grend slem titula, a dodatnu snagu mu daju navijači.

Ne smijemo zaboraviti i legendu turnira Roja Emersona, koji je do 1969. osvojio šest titula, ali ni Roda Lejvera, koji je osvojio "samo" tri trofeja. Osamdesetjednogodišnji Lejver je decenijama uz turnir, njegova podrška Australijen openu i teniserima ne izostaje ni u poznim godinama.

Adrijan Kvist je sa 10 titula u dublu obilježio period do 1969, a onda su blizanci Bob i Majk Brajan osvojili rekordnih šest u open eri. Kvist može da se pohvali i sa tri titule u pojedinačnoj konkurenciji.

Kod teniserki je neprikosnovena Margaret Kort sa 11 titula, od toga sedam u open eri (rekord), koliko ima i Serena Vilijams. Istorija Australijen opena ne bi bila ista bez legendarne Martine Navratilove, koja je rekorderka u open eri po ukupnom broju titula. Ona je osvojila tri u singlu, osam u dublu i jednu u miks dublu, a do 1969. tenisom u Australiji vladala je Nensi Vin Bolton sa ukupno 20 titula (šest u singlu, 10 u dublu i četiri u miks dublu). Tu su i četvorostruke pobjednice Monika Seleš, Štefi Graf i Margaret Kort, najmlađa šampionka Martina Hingis, koja je imala samo 16 godina i četiri mjeseca kada je 1997. osvojila trofej u singlu, te Telma Kojn Long sa rekordnih 12 titula u dublu u periodu do 1969. godine.

  • 1905.odražano prvo Prvenstvo Australazije, iz kojeg je nastao Australijen open
  • 5 gradova u Australiji ugostilo je prestižni turnir, i to Melburn (62 puta), Sidnej (17), Adelejd (14), Brizbejn (8) i Pert (3), a dva puta je takmičenje održano na Novom Zelandu.
  • 1922. godine teniserke su počele da se takmiče na turniru.

Epski meč Noleta i Rafe

U istoriji Otvorenog prvenstva Australije zabilježeno je finale iz 2012. godine između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Sjajni potezi teniskih asova se i dalje spominju, a Nole je slavio nakon pet sati i 53 minuta igre rezultatom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5. Ovaj meč će ostati zapamćen i po nesvakidašnjoj sceni jer su iscrpljeni teniseri zatražili da sjednu na stolice tokom ceremonije dodjele pehara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije