Tenis

Priča Koko Gof kao vodilja Tei Kovačević, teniskom čudu iz Gradiške

Priča Koko Gof kao vodilja Tei Kovačević, teniskom čudu iz Gradiške
Foto: N.N. | Priča Koko Gof kao vodilja Tei Kovačević, teniskom čudu iz Gradiške

Nakon što je pokorila Ameriku osvojivši prestižni "Little Mo" turnir, zatim Pariz (Paris Bowl), a krajem prošle godine je na Akademiji Rafaela Nadala na Majorki uspjela istovremeno da osvoji dva pehara (U-10, U-11), Tea Kovačević (10), tenisko čudo iz Gradiške, i u 2021. ima za cilj da nastavi sa vrhunskim rezultatima i da u BiH ostane na prvom mjestu na tabeli kada je u pitanju U-12 kategorija.

Da bi ova godina mogla biti njena, talentovana desetogodišnjakinja pokazala je nedavno u Sarajevu osvojivši Državno dvoransko prvenstvo (U-12). Fantastičnom igrom nijednog momenta nije dozvolila svojim protivnicama šansu za eventualno iznenađenje, izgubivši svega sedam gemova u pet mečeva. Inače, Tea je već prošle godine, u mnogo jačoj konkurenciji, osvojila ovo prvenstvo u U-12 kategoriji, pri čemu je od početka do kraja 2020. zadržala prvu poziciju na rang-listama U-10 i U-12 kategorija, što se nikad nije desilo u BiH i u drugim poznatim teniski razvijenim državama.

"I ove godine imam u planu da učestvujem na takmičenjima svjetskog nivoa, odnosno najvećim turnirima na svijetu. Sve će mnogo zavisiti od situacije sa pandemijom kovida-19, ali na moju adresu su već stigle pozivnice sa raznih turnira, među kojima je ponovo ona iz Majorke, gdje je takmičenje planirano za mart, dok je u aprilu na programu 'Dutch Bowl' u Holandiji" kaže Tea.

Odličan je učenik i naglašava da se, uz dobru organizaciju, sve može stići na vrijeme.

"Roditelji i ja smatramo da ne smijemo podleći pritisku velikih obaveza koje tenis iziskuje te da moram ispunjavati zadate školske obaveze. Zasad sve ide odlično, istina, svi su upoznati sa mojim uspjesima, tako da izlaze u susret da stignem sve gradivo", ističe Kovačevićeva.

Jedan od ciljeva biće joj da se zadrži na prvom mjestu Ten-Pro rankinga U-11 kategorije, a ove godine napašće i U-12 kategoriju na svjetskom nivou. Takođe, u planu je da uskoro nastupa i na ITF ETA turnirima. Koliko se njen razvoj prati, najbolje pokazuje da su sa Kineziološkog fakulteta iz Zagreba tražili video-materijale mlade teniserke iz Gradiške. Ugledni profesori sa svjetski poznatog Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu, koji se bave tematikom biomehaničkih pokreta tijela u raznim sportovima, uzeli su Teu kao uzorak za prezentaciju približno savršenih pokreta koji se izvode prilikom izvođenja teniskih udaraca.

"Očekujem da Tea, kroz već unaprijed planiran specifični trenažni proces, ubrza teniske pokrete, kako bi se što prije približila profesionalnom nivou tenisa, što je nova zadaća za mene", naglasio je Tein otac, ujedno i njen trener Marko Kovačević.

Ukoliko nastavi sa nevjerovatnim napretkom uz vanserijski talenat, danas već svjetski poznata teniserka i njen trener u bliskoj budućnosti planiraju da se počnu pripremati za profesionalni tenis.

"U njenom uzrastu niko joj ne može parirati u bilo kojem segmentu. Želimo da slijedimo priču sličnu onoj koju je napravila Kori Koko Gof, danas 48. na svijetu, koja je na WTA turu debitovala sa 15 godina (2003. godište). To je neki okvirni plan da je sa 15-16 godina približimo profesionalnom tenisu. Do tada ćemo pokušati da držimo ultravisok nivo, na kojem se Tea danas nalazi, u odnosu na svjetske parametre juniorskog tenisa" zaključio je Kovačević.

Tea Kovačević je, zahvaljujući sjajnim igrama u Parizu i na Majorki 2020. završila na prvom mjestu rang-liste (10, 11) Ten-Pro Global juniorske konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije