Tenis

Cicipas za "Nezavisne": Život me naučio da se borim da preživim

Cicipas za "Nezavisne": Život me naučio da se borim da preživim
Foto: N.N. | Cicipas za "Nezavisne": Život me naučio da se borim da preživim

Bez sumnje jedan od najboljih predstavnika talasa mladih teniskih nada je Grk Stefanos Cicipas, koji je u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" pričao o povratku u trenažni proces nakon pauze izazvane pandemijom virusa korona, bliskom susretu sa smrću 2015, hobijima, strahovima...

Virus korona zaustavio je cijeli svijet, a ne samo sport. Samo u rijetkim zemljama održavana su sportska takmičenja, ali tenis nije bio jedan od njih. Dva i po mjeseca najbolji teniseri svijeta nisu izašli na teren, a među njima je i šesti reket svijeta koji je posljednji susret imao u okviru Dejvis kupa 7. marta. Vrijeme prolazi, situacija sa virusom korona se polako smiruje, ali još je neizvjesno da li će se sezona nastaviti. Mnogi teniseri su počeli sa trenizima, a među njima je i Cicipas, koji trenira u Francuskoj.

"Ovo je veoma nesrećna situacija za cijeli svijet, ne samo za tenis. Trenutno pokušavam da se vratim treninzima i treniram na akademiji u Nici. Pokušavam da ostanem u formi za trenutak kada ćemo se ponovo takmičiti", rekao je Cicipas.

NN: Da li očekujete da ćete se uskoro vratiti tenisu, da će se sezona završiti?

CICIPAS: Niko ne može da zna kada će se to desiti, ali svi se nadamo da će to biti što prije. Nadam se da će tur početi ponovo u avgustu, ali nemamo izbora nego da čekamo da vidimo šta će se desiti.

NN: Jedan ste od najboljih mladih igrača u ovom trenutku, a to ste pokazali prošle godine osvajanjem završnog turnira u Londonu. Naredni cilj je svakako osvajanje jednog od grend slemova?

CICIPAS: Teško je koncentrisati se na grend slemove i ostale turnire u ovom trentku. Tenis nije u prvom planu u ovoj situaciji. Nadam se najboljem. Nadam se da ćemo se brzo vratiti tenisu i ne želim mnogo da razmišljam o cijevima i turnirima.

NN: Ne može mnogo tenisera da se pohvali pobjedama nad tri najbolja tenisera današnjice (Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer). To je Vama pošlo za rukom, koja pobjeda Vam je bila najteža?

CICIPAS: Najteža pobjeda je bez mnogo sumnje bila protiv Rafaela Nadala. Svi znamo o koliko borbenom teniseru se radi. Uvijek je veoma teško igrati protiv njega i bez sumnje je to moja najteža pobjeda do sada u karijeri.

NN: Godine 2015. ste se umalo udavili. Da li se često sjetite te situacije? Koliko Vam je to promijenilo život?

CICIPAS: Ne znam da li je uticalo na mene, ali je definitivno bilo nešto iz čega sam mnogo naučio. Malo ljudi je bilo tako blizu davljenja kao ja u tom trenutku. Ovom situacijom život me učio da dam sve od sebe i da nikada ne odustajem od života i da se borim da ostvarim sve što želim. Da se borim da preživim. Mnogo je pouka koje sam povukao iz te situacije.

NN: Koja Vam je omiljena uspomena iz djetinjstva?

CICIPAS: Omiljena uspomena mi je vezana za ljeto kada svi budemo na plaži i kupamo se. Sjećam se svih tih ljeta kada smo jeo omiljeni sladoled, kada sam bio sa porodicom i prijateljima. Uživao sam u vrućini, ljetnim vibracijama. To je jedna od privilegija kada dolazite iz zemlje kao što je Grčka. Kada sam kući, uvijek volim da se prisjetim svih lijepih stvari koje sam proživio u djetinjstvu.

NN: Za kraj, možete li nam reći kakav je Stefanos Cicipas privatno, šta volite da radite, u čemu uživate?

CICIPAS: Privatnost otkrivam više od drugih sportista preko YouTube kanala. Prilično sam opušten van terena. Volim da se zabavljam, da živim život. Ne volim da gubim vrijeme sjedeći na kauču i gledajući TV. Ne volim kada sam neproduktivan. To me najviše plaši. Trudim se da budem energičan, fotografišem, snimam, idem u kino... Tenis je jedan dio mog života, ali trudim se da radim i druge stvari. Ne volim da je dan prošao kraj mene i da ništa nisam uradio. Svi moramo da znamo da je život lijep i da uvijek možeš da radiš nešto zabavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije