Tenis

Tea spremna za "Little Mo"

Tea spremna za "Little Mo"
Foto: N.N. | Tea spremna za "Little Mo"

Iako je nedavno napunila devet godina, teniserka Tea Kovačević iz Gradiške osvojila je preko 40 pehara na raznim takmičenjima i već je pokazala da se radi o vanserijskom talentu. Sjajnu priliku da se pokaže na velikoj sceni će imati u Floridi, gdje će učestvovati na prestižnom internacionalnom turniru "Little Mo".

Mlada teniserka iz grada na Savi dobila je poziv iz Palm Biča i samim tim je postalo jasno da je Tea Kovačević, članica TK "Braća Kovačević" iz Gradiške, u samo nekoliko godina ostavila trag u ovom sportu.

"Rijetko ko dobije direktan poziv iz turnira pošto nismo aplicirali za učešće. Oni su nas zvali. Jasno je da njeno ime već 'zvoni' u svijetu tenisa. Učešće na ovom turniru će biti ogromno iskustvo i tamo će odmjeriti snage sa jakim takmičarima iz cijelog svijeta", rekao je Marko Kovačević, otac i trener mlade teniserke.

Naravno, nije lako izgurati ovakvu priču... Put i hotel moraju da plate sami, a troškovi nisu mali. Cijeli iznos još nije obezbijeđen, a turnir počinje 6. decembra.

"U jednom trenutku smo mislili da odustanemo od svega jer je to veliki udarac za prosječnu porodicu u siromašnim zemljama kao što je BiH. Hotel i put koštaju 11.500 KM i još se nadamo da ćemo imati pomoć institucija. Neki privrednici su nam već izašli u susret i iznenadili su nas prilozima. Devedeset devet odsto odlazak neće doći u pitanje. Prekopaćemo vodu, zemlju i vazduh da nađemo sredstva", kazao je Kovačević, koji je takođe presrećan što će njegova kćerka moći da učestvuje na jednom od najjačih svjetskih turnira u mlađim kategorijama:

"I ona je, naravno, srećna i svjesna svega što se dešava oko nje, ali ne dam joj da poleti. Tea je spremna i nadamo se da može da napravi dobar rezultat".

Kako se bliži turnir, tako su se i pojačali treninzi, pa Tea sada trenira šest sati dnevno. Njena priča je veoma zanimljiva. Sa devet mjeseci je prohodala i odmah je dobila reket u ruke. Sa godinu i po je pokazala da je ovaj sport zanima i već sa četiri godine i dva mjeseca je počela ozbiljno da trenira, i to dva puta dnevno. Rezultati su više nego vidljivi. Osvojila je preko 40 pehara i pregršt medalja i iako ima samo devet godina, već je debelo ispred vršnjaka.

"Odmalena smo krenuli s vježbama koje ne rade njeni vršnjaci i to se sada pokazuje kroz drastičnu prednost. Ne ide joj samo sport jer je ujedno i odličan đak i nulira sve testove. Cilj nam je da u budućnosti ide na jače turnire jer na turnirima u BiH ne gubi niti jedan gem", jasan je Marko Kovačević.

Tea je prošle godine proglašena za najperspektivniju sportistkinju u Gradišci i njen otac se nada da će od naredne godine upasti u budžet grada. Ističe da je za odlazak na turnire i treniranje na ovom nivou potrebno 25.000 KM.

"500.000 KM smo uložili u trening centar u Gradišci, kako bismo imali najbolje uslove za treniranje", rekao je Kovačević.

Prije odlaska u SAD Teu ovog vikenda očekuje turnir u Zagrebu, koji će joj biti 40. ove godine. Kao i svi njenog uzrasta, i Tea ima idola - i to Novaka Đokovića, jednog od najboljih tenisera svih vremena.

1.

mjesto Tea Kovačević zauzima na rang-listi U-10 u BiH i Hrvatskoj

3.

mjesto je osvojila na SP U-9 u Umagu ove godine u singlu, a 2. je bila u dublu

6

mečeva je odigrala u danu i sve pobijedila (Otvoreno prvenstvo Hrvatske U-10)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije