Tenis

Vimbldon: Džumhur na Marterera

Vimbldon: Džumhur na Marterera
Foto: Ilustracija | Vimbldon: Džumhur na Marterera

Bh. teniser Damir Džumhur, koji je od juče i zvanično 23. igrač svijeta, danas će igrati meč prvog kola na Vimbldonu, a rival će mu biti Nijemac Maksimilijan Marterer.

Džumhur i Marterer (48. na ATP listi) su se jednom sastali i to u kvalifikacijama za turnir u Sidneju prije dvije godine, kada je njemački teniser slavio. Bh. teniser ulazi u ovaj meč sa dodatnim samopouzdanjem, jer je u subotu trijumfovao na turniru u Antaliji, ali i kao 23. igrač svijeta, pošto je na ATP rang-listi napredovao sedam pozicija (ima 1.665 bodova). Dosad mu je najbolji plasman bio 28. mjesto. Priliku za novi napredak imaće u Londonu, gdje brani drugo kolo i 45 bodova.

Danas će na teren i trostruki šampion Srbin Novak Đoković, koji će igrati s Amerikancem Tenisom Sandgrenom.

Prvog dana turnira uspješan je bio prvi nosilac Švajcarac Rodžer Federer. On je sa 6:1, 6:3, 6:4 pobijedio Srbina Dušana Lajovića i igraće s boljim iz meča Lukaš Lacko (Slovačka) - Benjamin Bonci (Francuska), a uoči turnira s novinarima je podijelio iskustva sa doping kontrola. Rekao je da nikada neće biti dovoljno testova da bi se iskorijenio doping u sportu, ali i priznao da ga to ponekad frustrira.

"Imao sam mnogo testiranja posljednjih mjesec dana, sedam puta ako se ne varam. Bilo je naporno, radili su testiranja i krvi i urina, čak i u selu u Švajcarskoj u kojem živim. Čovjek koji obavlja testiranja živi u istom selu, to je vrlo prikladno. Ako mu je dosadno kod kuće vjerovatno kaže: 'Hajde da testiram Rodžera da vidim da li se zabavlja'", rekao je Federer.

Tri seta su bila potrebna Hrvatu Marinu Čiliću (3) za plasman u drugo kolo. Sa 6:1, 6:4, 6:4 je pobijedio Japanca Jošihita Nišioku i igraće s boljim iz meča Džejson Kubler (Australija) - Gvido Pelja (Argentina). Čileanac Nikolas Jari je bio koban za Srbina Filipa Krajinovića (28. nosilac) i slavio je sa 6:3, 3:6, 7:6 (5), 6:4. Amerikanac Sem Kveri je savladao Australijanca Džordana Tompsona sa 6:2, 6:4, 6:3, Nijemac Filip Kolšrajber (25) Rusa Evgenija Donskoja sa 6:2, 6:4, 7:5, a Austrijanac Denis Novak je bio bolji od Kanađanina Petera Polanskog i slavio rezultatom 6:2, 6:3, 7:6 (7).

Hrvatica Dona Vekić napravila je iznenađenje pobijedivši četvrtu teniserku svijeta Amerikanku Sloan Stivens sa 6:1, 6:3. Prvu pobjedu na ovogodišnjem Vimbldonu ostvarila je Belgijanka Janina Vikmajer. Ona je sa 7:5, 6:4 savladala Njemicu Monu Bartel i igraće s Andreom Petković iz Njemačke, koja je eliminisala 31. nositeljku Kineskinju Šuai Žang pobjedom od 6:4, 4:6, 6:2. Rumunka Sorana Kirstea je sa 7:5, 6:3 pobijedila 19. nositeljku Slovakinju Magdalenu Ribarikovu, a Čehinja Karolina Pliškova (7) domaću teniserku Herijet Dart sa 7:6 (2), 2:6, 6:1.

Đoković pao na 21. mjesto

U vrhu ATP rang-liste nije bilo izmjena. Španac Rafael Nadal (8.770 bodova) vodi ispred Švajcarca Rodžera Federera (8.720) i Nijemca Aleksandera Zvereva (5.755), a Srbin Novak Đoković je pao za četiri mjesta i sada je 21. (1.715). Plasmane karijere bilježe bh. teniseri Tomislav Brkić (257. mjesto, napredovao četiri mjesta, 215 bodova) i Darko Bojanović (956, +7, 13), a na listi su i Mirza Bašić (78, bez promjene, 733), Aldin Šetkić (273, +2, 203) i Nerman Fatić (610, +37, 47).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije