Tenis

Zrnić vjeruje u trijumf

Zrnić vjeruje u trijumf
Foto: N.N. | Zrnić vjeruje u trijumf

Zoran Zrnić, selektor Dejvis kup reprezentacije BiH, vjeruje da njegov tim može pobijediti Južnu Afriku u meču plej-ofa Svjetske grupe 1. Teniseri pripreme počinju u nedjelju u Zenici, gdje će mečevi biti igrani 6. i 7. marta.

BiH će predvoditi najbolje rangirani igrač Damir Džumhur (109. na ATP rang-listi), a u timu su i Mirza Bašić (286), Nerman Fatić (362) i Tomislav Brkić (dubl 106).

"Okupljanje je u nedjelju. Najvažnije je da su svi teniseri potvrdili dolazak i da su svi zdravi, a s obzirom na to da ove sedmice igraju na turnirima od rezultata zavisi kada ćemo biti kompletni. Vjerujem da ćemo u ponedjeljak, a najkasnije u utorak biti svi na okupu", rekao je za "Nezavisne" Zrnić, koji će debitovati na klupi BiH u Dejvis kupu (ranije je vodio juniorske selekcije).

Zrnić kaže da će period do mečeva maksimalno iskoristi za treninge i da vjeruje da će spremni dočekati duel s Južnoafrikancima. O formi bh. igrača dodao je:

"Džumhur nije u najboljoj formi, ali znamo kakav odnos ima prema reprezentaciji i da daje sve od sebe kada igra za BiH. Ukoliko tako bude i ovoga puta, u šta ne sumnjam, uz podršku publike mi smo favoriti. Brkić je naš najbolji dubl igrač, u odličnoj je formi, u seriji je veoma dobrih rezultata i na pragu ulaska u top 100, tako da je veoma značajan za tim. Bašić diže formu, Fatić je imao dobar period iza sebe i sigurno je jedna od opcija za nastup u singlu."

Za Južnu Afriku su prijavljeni Lojd Haris (93), Ruan Rulofs (611), Rejven Klasen (dubl 11) i Kololvam Montsi (-), dok nekada peti, a sada 122. igrač svijeta Kevin Anderson neće igrati.

"Oni imaju veoma dobar dubl, tačnije dvije dobre kombinacije i spremićemo se i za jednu i za drugu. Dobro je što ne dolazi Anderson, ali Haris jako dobro igra na tvrdoj podlozi i on i saigrači zaslužuju maksimalan respekt", rekao je selektor.

Žrijeb je na programu u četvrtak, u petak će u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" biti igrana dva singla, a u subotu dva singla i dubl. Svi u bh. timu se nadaju podršci s tribina, koja može da bude presudna, posebno u Dejvis kupu.

"Momci odnosom prema reprezentaciji zaslužuju maksimalnu podršku i svi mi koji radimo u Savezu, mediji, navijači, treba da slijedimo njihov primjer i da svi budemo na nivou na kojem su igrači", rekao je selektor Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije