Hrana i piće

Kesten - plod pun vitamina

Kesten - plod pun vitamina
Foto: Waldemar Brandt/Unsplash | Kesten - plod pun vitamina

Samo 10 pečenih kestena obezbjeđuje 17 odsto dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola.

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masnoća, a bogat je vitaminima i mineralima koji su jako dobri za naše zdravlje.

Snabdevaju nas energijom

Kesten uglavnom sadrži složene ugljene hidrate koje tijelo polako vari radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljenih hidrata korisna je za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Vitamin C za zdrava tkiva, bakar za dobru krv

Kesten sadrži određenu dozu vitamina C i važnih minerala, poput bakra i kalijuma. Osim za jačanje imunosistema, vitamin C pospješuje stvaranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Bakar u tragovima podržava zdravlje krvnih ćelija, nerava i kostiju i pomaže u apsorpciji gvožđa. Preporučuje se da se dnevno pojede najmanje 10 kestenova.

Kako ih jesti

Da biste iskoristili prednosti kestenja, preskočite zaslađeni kesten-pire i konzumirajte kuvani ili pečeni bez ikakvih dodatih zaslađivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije