Hrana i piće

Leopard kolač, poslastica koja osvaja ukusom i izgledom

Leopard kolač, poslastica koja osvaja ukusom i izgledom
Foto: N.N. | Leopard kolač, poslastica koja osvaja ukusom i izgledom

Ako još niste, pravo je vrijeme da isprobate recept za mliječni hljeb s leopard uzorkom ili jednostavnije leopard kolač koji, osim što će vas osvojiti mekoćom i rapsodijom ukusa, izgleda zaista fotogenično.

Priprema ovog recepta nije nimalo jednostavna, ali budite sigurni da će se višesatni posao i te kako isplatiti. Stoga, razveselite ukućane ovom neobičnom varijantom hljeba, a možete ga i podijeliti s vašim dragim prijateljima, posebno onima koji obožavaju leopard uzorak i koji će ponajviše biti impresionirani samom estetikom kolača.

Recept

Sastojci:

380 ml mlakog mlijeka

1 kašika kvasca

100 g šećera

1 kašikica ekstrakta vanilije

560 g tvrdog brašna

1 prstohvat soli

30 g maslaca sobne temperature

Dodaci za tamniju smjesu:

50 g čokolade (otopljene)

10 g kakao praha

1 kašičica crne paste za bojenje hrane

Dodaci za smeđu smjesu:

30 g kakao praha

20 g mlijeka

Priprema:

U zdjelu sipajte mlijeko, kvasac i šećer te sve dobro umutite. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta dok se kvasac ne aktivira. Svemu potom dodajte vaniliju, brašno, so i maslac i miješajte mikserom na većoj brzini nastavcima za oblikovanje tijesta sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, a zatim jedan od njih prepolovite. Stavite komade tijesta u tri zdjele. Najveći komad mora biti bijeli. Bijelu smjesu pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena na toplom mjestu. Za tamniju smjesu u posudu stavite čokoladu, kakao prah, pastu za bojenje hrane te sve dobro promiješajte. Takođe, i ovaj dio tijesta pokrijte folijom i ostavite sat vremena da odstoji. U treću posudu dodajte kakao prah, mlijeko i dobro mijesite dok se sastojci ne povežu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena da naraste.

Nakon što je naraslo, svako tijesto prerežite na šest komada. Uzmite jedan crni komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara, a širine pet. Zatim uzmite smeđi komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara. Smeđe tijesto stavite u crno i zarolajte. Potom uzmite jedan bijeli komad tijesta i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50 centimetara i širine pet. Crni i smeđi rolat stavite u bijeli i zarolajte zajedno. Na kraju ćete dobiti traku tijesta koja će izvana biti bijela, između crna, a u sredini smeđa. Pratite isti postupak za sve komade tijesta. Zatim ih prepolovite, razvaljajte dok svaki komad ne bude dugačak 35 centimetara i stavite u kalup za hljeb veličine 35x10 cm. Pokrijte krpom i ostavite sat vremena na toplom. Zagrijte rernu na 180 stepeni i kolač pecite oko 20 minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije