Hrana i piće

Šta se desi ako prestanete da jedete bijeli hljeb

Šta se desi ako prestanete da jedete bijeli hljeb
Foto: Pixabay | Šta se desi ako prestanete da jedete bijeli hljeb

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Hleb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora, piše azra.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije