Ljepota

Milan Senić za "Nezavisne": Ne stvaram za nagrade, ali ova je satisfakcija

Milan Senić za "Nezavisne": Ne stvaram za nagrade, ali ova je satisfakcija
Foto: N.N. | Milan Senić za "Nezavisne": Ne stvaram za nagrade, ali ova je satisfakcija

Dizajner Milan Senić dobitnik je nagrade BIGSEE instituta iz Ljubljane za najbolji modni dizajn za BiH za 2020. godinu.

BIGSEE institut iz Ljubljane je platforma koja okuplja stručnjake iz oblasti dizajna iz 30 zemalja. Tim relevantnih kustosa i eksperata prati događanja iz oblasti produkt dizajna, arhitekture, enterijer dizajna, modnog dizajna, dizajna drveta i turizma, te biraju i nagrađuju autore i projekte koji su po njihovom stručnom mišljenju bili najbolji u tekućoj godini za svaku od 30 zemalja članica platforme BIGSEE i za svaku od pobrojanih oblasti.

"Kao i svakom kreativcu i umjetniku jako je lijepo doći u situaciju da te neko nagradi, pogotovo BIGSEE institut. Pratio sam dugi niz godina način na koji rade i super je stvar biti nagrađen od instituta koji i sam cijeniš", rekao je Senić.

Dizajner je dodao da je nagrada došla poprilično iznenada, te da nije po prirodi osoba koja nešto očekuje.

"Daleko od toga da stvaram ili radim za neku nagradu, ali, evo, prva nagrada u životu - prva pa i najznačajnija. S te strane mi je možda i najdraža jer je došla iznenada od veoma respektabilnog instituta", istakao je Senić.

On je napomenuo da ovaj institut prati rad dizajnera kroz njihov razvoj, a ono što je bilo presudno da on dobije ovo priznanje je editorijal koji je objavio tokom ljeta u saradnji sa fotografom Hamzom Kulenovićem.

"Editorijal se zove 'Organic minimalizam', a fotografiju je radio Hamza Kulenović, na čiju inicijativu je čitav editorijal nastao. Ja sam bio onako dosta nesiguran zbog vremena u kojem živimo i zbog virusa korona nisam bio najsigurniji da li je pravo vrijeme za objavu modnog editorijala i nekih modnih noviteta, međutim Hamza je bio taj koji je potegao sve te konce. Uspjeli smo uraditi editorijal i kroz ovaj rad smo pričali o stvarima koje predstavljaju nas. Tu nema suvišnih stvari, scenografije i vještačkog svjetla, nema šminke i frizura, sve je nekako - organic i čisto, nešto što i ja kao dizajner i Hamza kao fotograf pokušavamo da kroz rad promovišemo, a to su zdravi životni stilovi, tako da čitav editorijal odiše tom pričom", rekao je Senić.

Dizajner dodaje da je ovo priznanje veliki podsticaj, ali i motivacija.

"Istovremeno je i obaveza koja vas liši bilo kakve ležernosti i sve što radite morate raditi bolje i kvalitetnije. Morate da se opravdate pred publikom. Ja sam kontinuirano u novim projektima, priprema se nešto novo, tako da ćemo biti u toku kad dođe vrijeme za to", poručio je Senić i dodao da biti izabran među ogromnom konkurencijom kao pobjednik je velika moralna satisfakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije