Kuća i vrt

Tiski cvijet koji umire na kraju svadbenog plesa, fenomen koji oduzima dah

Tiski cvijet koji umire na kraju svadbenog plesa, fenomen koji oduzima dah
Foto: N.N. | Tiski cvijet koji umire na kraju svadbenog plesa, fenomen koji oduzima dah

Uvijek smo u potrazi za prirodnim fenomenima negdje daleko od nas. Međutim, i u našoj okolini postoje nevjerovatne stvari od kojih zastaje dah... A tisa je jedan takav fenomen.

Naime, jednom godišnje "procvjeta" Tisa. Dan cvjetanja se nikad ne zna, jer ne cvjeta uvijek u isto vrijeme. Tiski cvijet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na rijeci ostaju cvjetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

Iako cvjetni naziv, ipak tiski cvijet je lepršavi insekt čije pojavljivanje već 200.000 godina zavisi od prirodnih uslova u rijeci.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih rijeka, a period rojenja počinje sredinom ili krajem juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cvjeta".

Nakon tri godine života u glinenom tlu, ovi insekti izlijeću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mjesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvijet" živi samo jedan dan.

Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može vidjeti samo na Tisi i na rijeci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke tiskog cvijeta bile rasprostranjene i po drugim većim rijekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mjesto za posmatranje cvjetanja je na 150. kilometru rijeke, gdje se nalazi šumsko šetalište "Tiski cvijet", kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

"U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvjetova, ali svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cvijeta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom ili krajem juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega nekoliko sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke", objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okupljaju se hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.

Novi Bečej u slavu ovog jedinstvenog fenomena svake godine pripremi zanimljiv dvodnevni program na obali rijeke, gdje gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju živopisne rojeve insekata, odnosno cvjetanje rijeke, a svi posjetioci mogu da spuste u rijeku i svijeće na čamčićima od liciderskih srca sa ljubavnim porukama. A, prema legendi, svima koji puste zapaljenu svijeću u vodu će se ispuniti ljubavne želje.

O RIJECI Rijeka Tisa je najveća lijeva pritoka Dunava. Protiče kroz Panonsku nizinu. Izvire u Ukrajini, na Karpatima u oblasti Bukovina, i dalje prolazi kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju. Ulijeva se u Dunav kod Starog Slankamena u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije