Putovanje

Kanjon Tijesno opet na adrenalinskoj mapi svijeta

Kanjon Tijesno opet na adrenalinskoj mapi svijeta
Foto: N.N. | Kanjon Tijesno opet na adrenalinskoj mapi svijeta

​Kanjon Tijesno ponovo je zaintrigirao svjetsku javnost nakon što je na zvaničnom Facebook profilu "Nacionalna geografija - putovanja" opet objavljen video o ovoj prirodnoj ljepoti.

Na profilu jednog od najuticajnijih magazina na svijetu objavljen je video pod nazivom "Dugin performans" u kojem 20 penjača i akrobata, ležeći u šarenim ležaljkama, formira lanac dug 80 metara, 200 metara iznad zemlje, u kanjonu Tijesno.

Video-snimak je nastao 2016. godine tokom održavanja drugog, a sada već poznatog "Drill and Chill Climbing and Highlining festivala".

Video, koji je objavljen ovih dana, do sada ima 1,9 miliona pregleda, oko 700 komentara i više od 2.500 dijeljenja.

Igor Vukić, predsjednik Penjačkog kluba "Extreme", koji organizuje ovaj adrenalinski festival, istakao je da on doprinosi avanturističkoj ponudi grada.

"Željeli smo da pošaljemo svijetu sliku o prirodnim ljepotama kanjona i uz pomoć partnera organizovali smo performans. Tom prilikom zabilježili smo ovaj adrenalinski poduhvat na 200 metara iznad zemlje u kanjonu Tijesno, a kojeg su prenijeli poznati mediji iz oblasti turizma", rekao je Vukić.

Dodao je da Penjački klub "Extreme" zadnjih 10 godina nastoji da razvije kanjon Tijesno, koji je smješten 20 kilometara od Banjaluke, kao penjačku destinaciju.

"Naši dugogodišnji trud i napori konačno su prepoznati. Imamo sve više penjača koji dolaze i posjećuju kanjon", istakao je Vukić.

Na zvaničnoj Facebook stranici "Nacionalne geografije" navodi se da se sa kanjona Tijesno pruža prekrasan pogled i da je odlično mjesto za druženje s prijateljima. Veliki broj ljudi koji su pogledali video napisao je u komentarima da želi učestvovati u takvoj avanturi.

Zoran Stanković, samostalni stručni saradnike u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da je Banjaluka jedan od centara avanturističkog turizma na prostoru jugoistočne Evrope.

"Grad se pokrenuo kao avanturistička destinacija i svaka objava o ljepotama i avanturističkim sadržajima grada u svjetski poznatim magazinima doprinosi da se još bolje pozicionira kao centar avanturizma", istakao je Stanković.

Krajem januara prošle godine zvanična Facebook stranica časopisa "Nacionalna geografija - avantura" objavila je video o jedinstvenom adrenalinskom poduhvatu 200 metara iznad zemlje u kanjonu Tijesno.

Turistička ponuda

Kako bi obogatio turističku ponudu, grad će ove godine finansijski podržati 22 različita događaja koja će se naći u kalendaru turističkih manifestacija.

U kalendar je uvršten i penjački festival "Drill and Chill", koji doprinosi avanturističkoj ponudi grada jer se bavi sportskim penjanjem i hajlajningom i unazad nekoliko godina posjećuje ga veliki broj turista iz Evrope. Na tom festivalu bilo je i turista iz Južne Amerike i Meksika.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije