Putovanje

Novim sadržajima do više posjetilaca na penjalištu Suturlija

Novim sadržajima do više posjetilaca na penjalištu Suturlija
Foto: N.N. | Novim sadržajima do više posjetilaca na penjalištu Suturlija

Izletište Suturlija obogaćeno je novim sadržajima u cilju dovođenja što većeg broja posjetilaca.

Damir Misija, predsjednik Penjačkog kluba "Solo" i nosilac projekta "Penjalište Suturlija", kazao je da čekaju lijepo vrijeme kako bi uradili promociju novog sadržaja.

"Htjeli smo da napravimo ljepši ambijent i omogućimo djeci lakši pristup ovom izletištu. S tim ciljem postavili smo klupe i stolice, a postojeći penjački smjerovi na Suturliji ostali su isti,  s tim da su glavno sidrište i kačenje za samopenjanje izmijenjeni", pojasnio je Misija.

Dodao je da je u planu postavljanje još jednog seta klupa s velikim stolom, koji bi, osim za penjače, mogli koristiti svi koji posjete ovo izletište.

"Projektom smo željeli postići da ovo mjesto bude bezbjedno, s obzirom na to da je popularnost penjačkog sporta u porastu zadnjih desetak godina, što svjedoči i penjački festival, koji se organizuje na području grada", kaže Misija.

Ističe da je prije realizacije ovog projekta stijena na tom najstarijem penjalištu u gradu bila opremljena određenim brojem smjerova.

Penjalište i izletište Suturlija je samo dva kilometra udaljeno od centra grada i jedno je od omiljenih okupljališta penjača, ali i svih ostalih građana.

Pored ovog sportskog penjališta, na području grada nalaze se i brojna druga, od kojih su neka viša od 250 metara.

Igor Vukić, predsjednik Penjačkog kluba "Extreme", kazao je da će na penjalištu na Kamenom mostu uskoro biti opremljeno još smjerova.

"Na ovom mjestu odrastale su generacije penjača. Opremljeno je s 50 penjačkih smjerova i uskoro bi moglo da ih dobije još nekoliko", rekao je  Vukić.

Zoran Stanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da se kameni mostovi ne pojavljuju često u prirodi i da ih ima samo nekoliko u cijeloj BiH.

U kanjonu Tijesno već nekoliko godina održava se svjetski poznati "Drill and Chill Climbing and Highlining Festival".

"Penjalište Sutrulija" je jedan od novih projekata u cilju razvijanja  turističke ponude grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije