Putovanje

Ova zemlja je proglašena najisplativijom evropskom destinacijom za 2024. godinu

Ova zemlja je proglašena najisplativijom evropskom destinacijom za 2024. godinu
Foto: Julia Volk/Pexels | Ova zemlja je proglašena najisplativijom evropskom destinacijom za 2024. godinu

Poljska, zemlja bajkovitih pejzaža i bogate istorije, fascinira svojom nevjerovatnom raznovrsnošću.

Od živopisnih gradova poput Varšave i Krakova do netaknute prirode planina Tatra, Poljska je prava riznica ljepote. Svojim monumentalnim dvorcima, poput tvrđave Malbork, očarava nas srednjovekovnim šarmom, dok Stari grad u Krakovu dočarava duh prošlih vremena. A u ovom vremenu inflacije nije na odmet ni činjenica da Poljska nije pretjerano skupa.

Štaviše, ugledni turistički magazin Lonely Planet ovih dana proglasio je Poljsku najprofitabilnijom evropskom destinacijom za 2024. godinu.

Poljska je jedna od najpristupačnijih destinacija u Evropi i nudi niz vrhunskih turističkih iskustava, piše Lonely Planet.

Navodi da mnogi posećuju gradove poput Varšave, gdje se 2024. otvara novi kompleks u kome će se nalaziti Muzej moderne umjetnosti i pozorište TR Varšava. Seoski dio zemlje nikako ne treba preskočiti i preporučuje se posjeta Karpatima, šetnja Putem ikona i obilazak sela ukrašenih starim crkvama brvnarama.

Takođe, zanimljiva je napuštena pivara Haberbusch & Schiele iz 19. vijeka, koja je oživjela Varšavu i postala nezaobilazno mjesto za uživanje u zanatskom pivu, odličnoj hrani i kulturnim događajima, piše Putnikofer.hr.

Pored preporuka Lonely Planet-a, postoji još niz stvari koje ne treba propustiti u ovoj prelijepoj zemlji. Na prvom mjestu je, naravno, prestonica. Početkom godine Varšava se našla na listi 10 najprofitabilnijih gradova u Evropi prema sajtu Port Office, a našla se i na listi najpristupačnijih evropskih gradova za odmor u studiji Gambling 'N Go.  Glavni grad Poljske ima bogatu istoriju i obnovljene istorijske četvrti, kao što je Stari grad, koji su pod zaštitom Uneska. Grad je bio svjedok mnogih istorijskih događaja, a njegove znamenitosti kao što su Kraljevski zamak i Vilanovska palata pričaju priču o poljskoj kulturi i istoriji.

Još jedna bitna stanica u Poljskoj je grad Krakov. Ovaj biser Poljske poznat je po prelijepom starom jezgru, koje takođe ima status svjetske baštine Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije