Putovanje

Pješačio od Turske do Portugala da "provjetri" glavu

Pješačio od Turske do Portugala da "provjetri" glavu
Foto: N.N. | Pješačio od Turske do portugala da "provjetri" glavu

Amerikanac Kris Lemanski na put života krenuo je u aprilu 2016. godine s ciljem da pobijedi depresivne misli.

Doletio je u Istanbul, iskrcao se na aerodromu i, baš poput svojevremeno Foresta Gampa, jednostavno odlučio hodati.

I dok svi znamo kako je dobra šetnja izvrsna za "čišćenje glave", ovaj čovjek malo je pomaknuo granice, pa je na put od Turske do Portugala, dugačak 10  hiljada kilometara, krenuo pješice, prenosi punkofer.hr.

Na kraju se ispostavilo kako je hodao ukupno 18 mjeseci, sve do sredine oktobra 2017. godine, a finansirao se putem ušteđevine, bloga, ali i svirajući ukulele po ulicama gradova koje je posjećivao.

"Za početak, najveći izazov bio je naučiti kako se kretati autoputem, a kasnije, jednostavno nisam mario i znao sam da je najgore što se može dogoditi jest stradavanje u nekoj bizarnoj nesreći, ali tad je ionako svejedno“, ispričao je Kris za Lonely Planet.

Kaže kako mu je hodanje pomoglo da napusti dotadašnji način života i preporučio bi svakom da se ne boji napraviti prvi korak i slijediti svoje snove. Ujedno, izdvojio je i nekoliko najdražih situacija s putovanja, pa spomenimo i njih.

"Grupa Čeha pozvala me da kampujem zajedno s njima u planinama Apuseni u Rumuniji. Na kraju sam tamo proveo tri noći diveći se ljepotama zapadnih rumunskih planina."

"Hodanje kroz Francusku neopisivo je iskustvo. Krajolik izgleda kao da je naslikan, a svakih 50 kilometara naći ćete nove, dotad neviđene ljepote."

"Prvi dan na planinama Mala Fatra u Slovačkoj jedan je od najnapornijih u mom životu. Hodao sam samo 20 kilometara, ali mi je za njih trebalo 10 sati."

"Volim Njemačku – sjajni ljudi, sjajna priroda i sjajno pivo. Ovdje bih mogao provesti nekoliko godina i samo istraživati zemlju."

Ako vas zanima kako je izgledalo cijelo putovanje, zavirite na Krisov blog, ali i zapamtite kako i najteže putovanje uvijek počinje – prvim korakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije