Zdravlje

Četiri slučaja velikog kašlja u Srpskoj

Četiri slučaja velikog kašlja u Srpskoj
Foto: Pixabay | Četiri slučaja velikog kašlja u Srpskoj

BANJALUKA - U Republici Srpskoj potvrđena su četiri slučaja velikog kašlja, ali broj oboljelih je sigurno veći jer nisu svi pacijenti sa simptomima testirani na ovaj virus, kazala je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je kazala, doktori imaju sumanje na ovu bolest, ali zbog blaže kliničke slike pacijenti dobiju samo terapiju, te se upućuju na kućno liječenje.

Naime, kako su rekli u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, Institut je poslao preporuke za postupanje svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

"Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice", kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, te da tranje inkubacije je devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

" Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj", pojasnili su u Institu.

Kazali da svakoj osobi koja nije vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana vakcinom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu vakcine koja sadrži pertusis, a u skladu sa uzrastom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije