Zdravlje

Fond objavio koliko će novca izdvojiti za prenatalne testove u Srpskoj

Fond objavio koliko će novca izdvojiti za prenatalne testove u Srpskoj
Foto: ilustracija | Fond objavio koliko će novca izdvojiti za prenatalne testove u Srpskoj

BANJALUKA - Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT) za ovu godinu, kojim se omogućava nadoknada troškova za NIPT, ukoliko prethodno postoji preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom, potvrđeno je "Nezavisne novine".

Prema tome, FZO RS će osiguranim licima nadoknaditi cijenu troškova u iznosu od 700 KM koji je definisan cjenovnikom Fonda.

Dodaju da Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju preciziran rok za predaju zahtjeva za refundaciju i to od godinu dana, zahtjev za refundaciju troškova procedure NIPT, takođe, može da se podnese u roku od godinu dana od kada je urađena, odnosno plaćena ova usluga. 

"Pomenutim programom, preciziran je paket NIPT koji će se refundirati, a koji obuhvata određivanje rizika za sljedeće poremećeja hromozoma kod fetusa: trizomija 21 (sindrom Down), trizomija 18 (sindrom Edwards) i trizomija 13 (sindrom Patau)", kazali su iz Fonda. 

Napominju, da Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i ranije usvojenim programom, nisu bile predviđene refundacije troškova prenatalnih testova, nego je bilo definisano da Univerzitetski-klinički centar šalje uzorke krvi trudnica na testiranje u neku od zdravstvenih ustanova sa kojom je trebalo da potpišu ugovor. 

"S obzirom na to da procedure još nisu završene, a budući da je pravo definisano Zakonom, Fond je odlučio da refundira troškove dok se ne steknu uslovi za pružanje ove usluge u UKC RS. Iz tog razloga Fond je, uz saglasnost Upravnog odbora, izvršio korekciju propisa kako bi mogao da refundira troškove prenatalnih testova", pojasnili su iz Fonda. 

Dodaju da je izmijenjenim programom definisano da pravo na refundaciju troškova neinvazivnih prenatalnih testova imaju sve trudnice kojima je ginekolog iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom predložio NIPT, a uz zahtjev se pored ove preporuke, prilaže i račun saspecifikacijom i dokument o izvršenom plaćanju (izvod iz banke, uplatnica) koji glasi na ime osiguranog lica ili člana porodice, kao i kopija tekućeg računa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije